Сантос: Грађани и званичници Србије урадили изванредан посао

Грађани и званичници Србије урадили су изванредан посао вредан поштовања, изјавила је председавајућа Комитета за демократију, људска права и хуманитарна питања Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу Изабел Сантос.

"Грађани и званичници Србије су урадили изванредан посао за поштовање, укључујцухи њихов хуманитарни став, спровођење биометријске регистрације и опремање објеката", изјавила је Сантос, током посете прихватним објектима за избеглице у Миратовцу и регистрационом центру у Прешеву.

"Србија, као и многе друге земље, треба да буде део координисаног европског одговора. Тај одговор мора да буде заснован на подели терета, уклањању ограда и зидова, легалним каналима за миграцију и ефикасној, уобичајеној регистрационој процедури у земљама, које су суочене са приливом људи", изјавила је Сантос, саопштено је из ПС ОЕБС.

Према њеним речима, ОЕБС може да уради више на управљању кризом, кроз размену најбољих разултата, организацију додатне обуке за званичнике који се баве избеглицама и мигрантима, пружање правне подршке, надгледања и извештавања.

Чланови Комитета за демократију, људска права и хуманитарна питања ПС ОЕБС разговарали су са избеглицама, хуманитарним радницима, званичницима у прихватним објектима за избеглице на граници између Србије и Македоније и припадницима различитих организација и хуманитарних група, међу којима УНХЦР и Међународне организације зе миграције и Црвеног крста.

Делегацију, у којој су били у потпредседница Комитета Ивана Добесова из Чешке и специјални представник ПС ОЕБС о пограничним питањима Игнацио Санчез Амор из Шпаније, угостила је известилац Комитета и потпредседница српског парламента Гордана Чомић.

Делегацији су се придружили и шефица српске делегације при ПС ОЕБС Дијана Вукомановић, члан делегације Мехо Омеровић, председавајући Комитета парламента Србије о људским и мањинским правима и родној равноправности и генерални секретар ПС ОЕБС Роберто Монтела.

Након јучершње посете, Чомић је изјавила да, после ратова током 1990-их, концепт "избегличке кризе" и став да свако може да постане избеглица, није ништа ново за Србију.

Чланови делегације су у среду одржали консултације у Београду са српским посланицима, шефом мисије ОЕБС у Србији Петером Буркхардом, званичницима из српског Комесаријата за избеглице и миграцију, шефом канцеларије УНХЦР у Србији Хансом Шодером и експертима из Београдског центра за људска права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару