Одлазак младих у иностранство, карта у једном смеру

У протеклој деценији из Србије је отишло око 175.000 људи, највише младих, који у просеку имају 29 година, високообразовани. То су подаци последњег пописа становништва из 2011. Одлазе у потрази за послом и углавном се не враћају. Шта чинимо да их задржимо у земљи, какве су шансе младима да се осамостале и створе породицу, има ли држава план?

Главна препрека на путу до осамостаљивања за већину младих је незапосленост. На посао у Србији у просеку чекају две године, податак је Националне службе за запошљавање, у чијој евиденцији је око 183.000 незапослених до 30 година.

"Када се заврши школовање и када млади покушају да уђу на тржиште рада, већ је то изузетан проблем, а камоли осамосталити се и имати неку довољну стабилност, не само финансијску него и психолошку стабилност да се осете довољно спремним за заснивање породице", каже Владимир Никитовић са Института Друштвених наука.

На тај корак све теже се одлучују и млади који су запослени. Посебно они који раде на одређено време и који немају шансу за подизање стамбеног кредита. Зато не чуди што млади напуштају Србију. Грађевински инжењер Лазар Госпавић изабрао је Шведску.

"У тим неким уређенијим земљама већ и са почетном платом двоје младих људи могу јако лепо да живе", наводи Лазар Госпавић .

У одлуци да заснује породицу Маријани Ковијанић помогао је стални посао. У 32. години добила је друго дете.

"Живимо ко подстанари тренутно, мислим јесте тешко сад, радимо и муж и ја, он ради два посла", каже Марија Ковијанић

Скупљати новац за учешће за стамбени кредит и истовремено плаћати кирију, за већину готово је немогућа мисија. Како да се створе бољи услови за живот младих у Србији, надлежни кажу да имају план. Истичу да је усвојена десетогодишња Национална стратегија за младе.

"У тој Стратегији је предвиђено да се помогне младим људима у решавању и стамбених питања, у смислу да држава види начин како би могла да субвенционише становање младих брачних парова. Што се тиче примене стамбених кредита, то ће зависити наравно од онога што ће Влада донети, али ми се надамо да, пошто је акциони план за спровођење Стратегије донет до 2018. године, да ће се у међувремену донети те мере", истиче Снежана Клашља, помоћник министра за спорт и омладину.

"Oчекује се да 2041. године по некој средњој варијанти број становника у Србији буде око 6,8 милиона, у том периоду можемо очекивати да сваки становник Србије буде старији од 65 година", наводи Лидија Ђорђевић из Републичког забода за статистику.

Статистика годинама упозорава, а досадашња решења очигледно не помажу довољно. Уместо њих често се може чути да млади одбијају посао и да треба више да се ангажују. Иако и такви примери постоје, то свакако није разлог да се не створе услови за оне који желе да раде и створе породицу.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару