Превозник "Ласта" једини овлашћен за превоз избеглица

Предузеће "Ласта" је закључком који је донела Влада Србије и споразумом који је потписан са републичким Комесаријатом за избеглице постало једини овлашћени превозник избеглица са Блиског истока, које се након уласка у Србију из Македоније региструју у Прихватним центру у Прешеву, истиче шеф корпоративне безбедности у том предзећу Предраг Мирчић.

Предраг Мирчић каже да се предузеће "Ласта" укључила у превоз избеглица са Блиског истока да би се тај превоз одвијао у оквирима закона и да би се спречио јавашлук у Прешеву одакле је избеглице до сада превозио ко год би се појавио.

"'Ласта' није искључила ниједно возило које је до сада учествовало у превозу избеглица и пружићемо прилику свим превозницима да потпишу уговор са нама као подизвођачи. Мораће да поштују норме које тражи закон, да буду у систему ПДВ-а и да имају решење Министарства саобраћаја да постоје као превозници, што је потребно и из разлога безбедности", рекао је Мирчић.

Према његовим речима, превоз избеглица са Блиског истока из Прешева до Шида биће организован по диспечерском систему и више неће бити километарских колона паркираних аутобуса који чекају свој ред да укрцају путнике.

"Постојаће ред као на свакој великој аутобуској станици, а с обзиром на број путника, у Прешеву ће бити једна од аутобуских станица у Србији са највећим бројем полазака. Аутобуси неће чекати у реду поред пута већ ће бити позивани од диспечера како буду дошли на ред за превоз путника. Тај посао ће радити наши диспечери, али упослићемо и локално становништво", рекао је Мирчић.

Према његовим речима нова организација транспорта избеглица подразумева и да превозници неће морати да плаћају таксу општини Прешево, коју је локална власт увела у новембру прошле године, јер аутобуси више неће стајати на путу сатима чекајући свој ред, већ ће долазити на аутобуско стајалиште које је одредио Комесаријат за избеглице на позив диспечера непосредно пред полазак.

"Редови аутобуса више неће постојати, поласке ће регулисати диспечер као на свакој аутобуској станици, а аутобуска карта од Прешева до Шида биће као и до сада 35 евра у динарској против вредности - 4.200 динара", рекао је Мирчић.

Додаје да ће у аутобусе моћи да уђу само избеглице под именом и презименом, односно са потврдом о регистрацији у Прихватном центру у Прешеву.

Током 2015. године кроз Србију је прошло више од 500.000 избеглица са Блиског истока, а готово сви они су у Србију ушли из Македоније и преко Прешева наставили пут ка земљама ЕУ у којима намеравају да затраже азил.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару