Министарство рада: Удружење "Бели штап" није дискриминисано

Министарство за рад, борачка и социјална питања саопштило је да Удружење "Бели штап" није испунило услове конкурса за реализацију програмских активности, а не да је у питању, како они тврде, дискриминација тог удружења.

Поводом навода Удружења "Бели штап" да му нису додељена средства ни за програмске активности, као ни за рад те организације, Министарство указује да је то удружење поднело предлог пројекта на Програмски конкурс за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Србији за 2016. годину, али да је Комисија утврдила да не испуњавају услове.

Како се наводи у саопштењу Министарства, Комисија за процену и сагледавање предлога пројеката, руководећи се критеријумима Конкурса, утврдила је да локалне организације у систему Удружења "Бели штап" не испуњавају услове у погледу људских и материјалних ресурса, као ни у погледу релевантног искуства потребног за реализацију програмских активности.

Министарство истиче да није реч ни о каквој дискриминацији Удружења "Бели штап" наводећи да то потврђује податак да је ово удружење 2015. године реализовало пројекат "Пас водич - најбољи пријатељ - кампања" који је Министарство за рад финансијски подржало на другом свом конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом.

Поред тога, Министарство наводи да је на Програмском конкурсу за унапређење положаја ОСИ у Републици Србији у 2016. години са преко 15 милиона динара подржало рад Савеза слепих Србије и Савеза слепих Војводине који већ 70 година реализују активности на плану унапређења положаја слепих и слабовидих особа на територији целе Србије и својом мрежом локалних удружења покривају много већу територију него Удружење „Бели штап" које има исту циљну групу корисника.

Одлуком о финансирању или учешћу у финансирању програмских активности савеза удружења особа са инвалидитетом Министарство за рад је у 2016. години подржало активности 33 савеза и 526 локалних организација, издвојивши укупно 214.712.898 динара за те намене, наводи се у саопштењу.

Како се истиче, ова одлука је донета на основу критеријума који су јасно прописани Јавним позивом за подношење предлога пројеката на овај конкурс, Уредбом о средствима за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса која реализују удружења, Правилником о расподели средстава за програме заштите и унапређења положаја особа са инвалидитетом и за финансирање установа социјалне заштите и Директивом од 2. јуна 2015. године.

Удружење "Бели штап" саопштило је раније да је одлуком Министарства за рад остало без и једног динара за програмске активности, наводећи да у њих спадају, између осталог, обука слепих у самосталном кретању, промоција кретања са псом водичем, инклузија слепих особа и друге активности.

То удружење сматра да је у питању дискриминација наводећи и да се то огледа и у томе што нису били укључени у радну групу за израду Закона о самосталном кретању са псима водичима, иако се, како кажу, тиме баве већ 13 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару