Читај ми!

Шта је индекс родне равноправности

Односи између мушараца и жена могу се прецизно измерити, барем у Европској унији и то у последње две године. То се зове индекст родне равноправности, а почели смо да га меримо и ми у Србији. Сутра ће бити објављени резултати.

Није тајна да су у неким областима жене и даље неједнаке с мушкарцима, чак и у земљама развијенијим од Србије. Од 2013. у Европској унији, а од прошле године и у Србији ове разлике се могу и измерити.

Индекс родне равноправности показује колико су жене неједнаке с мушкарцима у областима рада, новца, моћи, знања, здравља и времена које одвајају за породицу. Математичком формулом долази се до броја који земље позиционира на европској листи родне равноправности.

Статистика не мора да одсликава стање на терену, али је добар показатељ шта треба поправити. Директорка Европског института за родну равноправност не открива какве је резултате Србија постигла - осим једног детаља.

"Србија је високо на лествици када је реч о женама укљученим у политичко одлучивање, као и у банкарском сектору. Многе чланице Европске уније могу да завиде Србији на позицији у тим областима", наводи директорка Европског института за родну равноправност Виргинија Лангбак.

У Координационом телу за родну равноправност кажу да, укупно, Србија у области индекса родне равноправности није лоше прошла.

"Резултати које ћемо представити сутра говоре да смо на половини пута у процесу yнапређења родне равноправности у односу на европски стандард. Оно на ћему треба још радити је домен рада и домен новца", напомиње саветница председнице Координационог тела за родну равноправност Гордана Гавриловић.

Бројеви су једно, реално стање је друго, упозоравају у Аутономном женском центру.

"Треба предузети озбиљне мере да се сузбије насиље, јер не могу да видим напредак у било којој области ако се не сузбије насиље. Али, и сиромаштво, искљученост Ромкиња, жене са инвалидитетом, сеоске жене, доступност правди, правима и мерама које држава прописује", истиче Тања Игњатовић из Аутономног женског центра.

Неке од недостатака могле би да се исправе изменом Закона о равноправности жена и мушкараца, који би ускоро требало да се нађе пред Владом Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару