Суботички медицинари трбухом за крухом одлазе у ЕУ

У протекле две године више од 200 медицинских радника напустило је суботичке здравствене установе и установе социјалне заштите. Разлози су одлазак у иностранство због боље плате, прелазак на боље радно место и одлазак у пензију. Велики број грађана Суботице има двојно држављанство, па им и то помаже приликом запошљавања.

У потрази за плаћенијим послом, пут Немачке, Аустрије и Норвешке у последње две године кренуло је 115 радника Геронтолошког центра у Суботици. 

"Ако вам кажем да је просек примања у установи за прошлу годину износио 27.000 динара, онда ће вам свакако бити јасно да је најниже примање ту негде на нивоу минималца, око 22.000, и врло је тешко са таквим примањима обезбедити пристојну егзистенцију", наглашава Петар Блажевић, директор Геронтолошког центра у Суботици.

На одељењу појачане неге је 110 корисника, а свега 11 сестара и 20 неговатеља.

"Отежава нам јер је потребно да се нови радници прилагоде, а они који остану залажу се да се не умањи квалитет", тврди Ана Ђокић, водећа сестра јединице Појачане неге Геронтолошког центра Суботице.

Слично је и у Дому за децу ометену у развоју "Колевка". Ту установу је напустило 27 запослених. Разлог је углавном одлазак у иностранство.

"Старије и искусније медицинске сестре које раде у нашој установи, поред одласка запослених у иностранство, имају отежан посао због смањеног броја запослених и онда додатно морају да помажу млађим колегама", објашњава директор Дома за децу ометену у развоју "Колевка" Ненад Козомора.

За две године, Општу болницу је напустило 120 медицинара. Са кадром кубури и Дом здравља.

"Током целе године мењамо радно време амбуланти, негде раде скраћено, негде пола радног времена, а другу половину радног времена иду у другу амбуланту", истиче портпаролка ДЗ "Суботица" др Михаела Будимски.

Многим медицинарима двојно држављанство олакшава потрагу за послом.

"Око 80 одсто наших запослених има двојно држављанство, неки чак и тројно. Много лакше налазе послао са пасошима ЕУ", наводи Петар Блажевић, директор Геронтолошког центра у Суботици.

У Министарству здравља тврде да здравствени систем у Суботици није угрожен, јер би, на пример, по кадровском плану Дом здравља у Суботици требало да има 550 запослених, а има их 557. Болница 1.163 радника, а ради 1.157 запослених. Наглашавају да су прошле године два лекара добила посао у Дому здравља, а у Болници седам лекара и десет медицинских сестара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару