ДНК анализе пред гашењем због новца

Центар за хуману и молекуларну генетику Биолошког факултета у Београду је пред затварањем. Имају новаца и средстава за још само месец дана рада. Пред затварањем су јер не могу да наплате своја потраживања.

Више јавно тужилаштво дугује више од 21 милион динара, а Виши суд у Београду од 2008. до данас дугује више од пет милиона динара. Њихова потраживања достижу готово пола милона евра.

У овој лабораторији годишње се обради око осам стотина предмета односно на хиљде узорака ДНК анализа. Оне нису јефтине, новац који се наплати улаже се у реагенсе и хемикалије. Уколико им не плате једно вештачење већ за друго немају новца.

"Значи да сте у сталном проблему са средствима која морате да узимате са друге стране, рецимо опредељених за наставу или науку. Недостатак тих средстава на крају може да води путем затварања саме лабораторије и гашења овог вида делатности биолошког факултета", каже др Душан Кецкаревић са Билолошког факултета.

Форензичке ДНК-а анализе најчешће се користе у кривичном и парничном поступку, јер у великој мери могу допринети да се неко лице окриви или ослободи оптужби, па им судије често прибегавају.

"Не одређују се ове анализе за сваки биолошки материјал који се пронађе на месту извршења кривичног дела или на лицима која су учествовала у догађају већ уколико у склопу са неким другим догађајима постоји вероватноћа да припада извршиоцу кривичног дела", каже Ивана Рамић, портпарол Првог основног суда.

У Удружењу вештака сматрају да би проблем наплате услуге могао бити решен тако што би се анализа плаћала унапред, а и закон је предвидео ту могућност.

"За сваки предмет који је по налогу суда или тужиоца вештак или научна установа је дужна да да предујам трошкова пре него што преузме предмет, уколико се уплати износ из предујма трошкова онда научна установа или вестак може преузети предмет и радити вештачење", каже Дејан Тошић из Удружење судских вештака.

Највећи број узорака за убиства почињена у Београду одрађује се управо у Центру за хуману и молекуларну генетику на Биолошком факултету. Једна анализа у просеку кошта 12.000 динара.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару