Министарство: Накнаде запослених се не обрачунавају на минималну плату

Министарство државне управе и локалне самоуправе Србије навело је, реагујући на "различите текстове у дневној штампи" о Нацрту закона о платама у јавном сектору, да ни у једном тренутку није било речи да се накнаде запосленог обрачунавају на минималну плату.

"Реч је о томе да се сад државним службеницима накнада за боловање обрачунава на основу основне плате, а у јавним службама је то на основу просечне плате у претходних 12 месеци", наводи се у саопштењу Министарства.

"Министарство жели да јавност, као и до сада, буде сигурна да се тражи најбоље решење за све запослене у јавној управи, пре свега, како би се реформом јавне управе добила ефикаснија, уређенија јавна управа боља својим грађанима, истовремено водећи рачуна о фискалној консолидацији која је у току", наводи се у саопштењу.

Из министарства поручују да је министар финансија Душан Вујовић тражио формулацију, која је више у складу са реформским процесима и за коју сматра да је боље за заштиту буџета.

У саопштењу се додаје да Министарство подећа да је Нацрт закона о систему плата запослених у јавном сектору производ вишемесечног рада Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства финансија, ресорних министарстава и представника синдиката, као и да је првобитни Нацрт припремљен са циљем да све нелогичности, неправде и нејасноће уклони једним законом.

У саопштењу се додаје да је Министарство више пута излазило у јавност са концептом, по коме садашњи Нацрт сматра кровним законом, који неће мењати никоме плату, већ успоставља принципе према којима ће се тачније одредити колико вреди сваки посао и на који начин ће се зараде појединаца довести у склад једне са другима и са учинком запосленог.

"Свођењем свих зарада на једну исту основицу, Закон ће и значајно повећати упоредивост зарада. Закон налаже израду посебних закона који ће се бавити детаљнијим уређивањем зарада у свим секторима јавне управе", наводи министарство.

Министарство, како се даље додаје је од самог почетка израде тог решења до данас, окупљало представнике синдиката, и надлежне државне органе како би било сигурно да ће се доћи до закона који ће остварити жељени циљ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару