Скуп подршке Оливеру Ивановићу

Неколико стотина грађана протестовало је на београдском Тргу Николе Пашића против пресуде Међународног судског већа којом је лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић осуђен на девет година затвора због ратног злочина над косовским Албанцима 1999.

Обраћајући се окупљенима, један од Ивановићевих бранилаца Небојша Влајић оценио је да је пресуда Међународног судског већа у Косовској Митровици "уништила и оно мале наде у заједнички живот" Срба и Албанаца као и да је њен циљ да "обезглави" преостали српски народ у покрајини.

"Пре две године ухапшен је најбољи Србин не само са севера Косова и Метохије него и из Србије. Тужилац за 15 година није нашао ниједног сведока који би директно оптужио Оливера Ивановића за оно што му се ставља на терет. Уз то му је судио и косовски суд коме нису ни потребни докази да би некога ко је неподобан, осудио", истакао је Влајић.

Поручио је и да ће поступак још трајати и да ће борба за Ивановићево ослобођење, и поред тешке пресуде, бити настављена.

Син Оливера Ивановића Жарко, прочитао је писмо у коме је његов отац поновио да неће одустати од борбе за своје идеале и у коме је захвалио свима који су њему и његовој породици пружили подршку.

"Ове две године биле су вечности, али ме то није сломило - никада нећу отићи са КиМ. Морам издржати политичку тортуру, јер ако поклекнем признаћу да су јачи од свега у шта сам веровао", истакао је Ивановић у писму.

Ивановићев пријатељ Предраг Радоњић навео је да је то политичка пресуда и покушај политичког убиства Ивановића и обезглављивања Срба са КиМ.

"Ово је лажни баланс са судом за злочине ОВК који се припрема", рекао је Радоњић, док је Александар Зобеница, такође пријатељ Ивановића и иницијатор окупљања преко друштвених мрежа, рекао да је таква пресуда изречена зато што је Ивановић Србин.

"Даном када је осуђен умрла је правда, али није нада да ће бити слободан", рекао је Зобеница, наводећи да је скуп на Трг Николе Пашића спонтани и неполитички, у циљу подршке Ивановићу да истраје.

Окупљени грађани носили су транспаренте на којима је писало "Ја сам Оливер" и "Ослободите Оливера".

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић осуђен је у четвртак у Основном суду у северној Косовској Митровици на девет година затвора због ратног злочина над Албанцима 1999. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару