Митрополит Порфирије: На говор мржње узвратити говором љубави

Поводом говора мржње хрватског водитеља Марка Јурића, митрополит загребачко-љубљански Порфирије поручио је да на такве говоре треба да узвратимо говором љубави.

Митрополит Порфирије се у Загребу састао са менаџером града Београда Гораном Весићем, с којим је обишао гимназију у склопу Митрополије загребачко-љубљанске.

Том приликом, митрополит је коментарисао говор мржње хрватског новинара.

"Моје осећање је одувек било да не водимо много рачуна о говору мржње који други користе у односу на нашу заједницу, нашу цркву, па и у односу на мене", рекао је Порфирије новинарима.

Поручио је да наш говор треба да буде говор љубави, да нам мера буду Христос и Јеванђеље, као и да никада не наступамо по принципу мера за меру, већ по принципу "увек љубав у односу на све".

Порфирије је поновио да смо у односу на оне који према нама користе говор мржње дужни да узвратимо љубављу и молитвом.

Јурић, водитељ емисије "Марков трг" на хрватској Z1, је пре неколико дана одјављујући емисију упозорио грађане када пролазе поред православне цркве на Цветном тргу где "столује четнички викар".

Хрватска Агенција за електронске медије је због тога ТВ Z1 казнила привременим одузимањем концесије на три дана.

Иначе, градски менаџер Горан Весић је са митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем разговарао о акцијама Града Београда и Митрополије које ће бити спроведене у току године.

Према Весићевим речима, прва акција подразумева боравак већег броја српске деце из Хрватске у Београду.

"То је боравак који траје седам дана, који ће бити спроведен током лета и у оквиру кога ће та деца на седам дана долазити у Београд и обилазити државне институције и друге знаменитости у главном граду и околини и на тај начин они ће јачати своју везу са матицом и национални идентитет", рекао је Весић новинарима након састанка.

Другу акцију Град Београд спроводи са компанијом Новости и јавним сервисом, рекао је Весић и додао да ће у оквиру те акције бити обновљена Пакрачка библиотека.

"То је библиотека која је оштећена током рата и у том смислу ћемо позвати све издаваче у Србији, а са некима смо већ и направили договоре да одвоје део књига како бисмо обновили Пакрачку библиотеку", рекао је Весић.

У склопу Митрополије загребачко-љубљанске направљена је модерно уређена гимназија, а Весић је нагласио да ће део књига бити дониран и тој гимназији.

"То је наш допринос раду српске заједнице у Хрватској. Верујемо да ће бити и других акција и веома ми је драго што можемо да кажемо да српска заједница на неки начин полако постаје компактна, а мислим да је улога цркве у томе најзначајнија", рекао је Весић.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изразио је захвалност Граду Београду за сваку врсту подршке и изразио важност повезивања српске деце у Хрватској са матицом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару