Стигао лек против хепатитиса Ц, на потезу држава

У Србију је коначно стигао лек против хепатитиса Ц који и лекари и пацијенти називају револуционарним. Терапију за 20 пацијената обезбедила је фармацеутска кућа која производи лек. Сада је на потезу држава јер је та терапија, иначе стандард у многим земљама, неопходна за још много пацијената којима ниједан други лек против хепатитиса Ц више не може да помогне.

У Србији око 80.000 људи има тај вирус, који се преноси путем заражене крви. 

Различитих су година и занимања. Али са истим здравственим проблемом и истим очекивањем – да победе хепатитис Ц. Најновију терапију почели су да примају на Инфективној клиници у Београду. Првих неколико дана биће под надзором лекара, а потом ће лек узимати код куће.

Четрдесетпетогодишњи Гојко Кораћ каже да, ако све то успе, очекује почетак новог живота.

"Сматрам да ћу се овом новом терапијом излечити, некако сам оптимиста", прича уз осмех Ранко Бојчић, који има 60 година.

Терапију која кошта око 50.000 евра фармацеутска компанија је обезбедила за 20 пацијената, који се лече на инфективним клиникама у Нишу, Крагујевцу, Новом Саду.

Проф. др Јасмина Симоновић Бабић из Инфективне клинике КЦС каже да су критеријуми за одабир пацијената засновани искључиво на медицинским индикацијама.

"Приступ овој терапији као приоритет имају наши најтежи болесници. Ови лекови су показали успешност између 90 и 100 процената, у зависности од тога о којој категорији пацијената се ради", каже Бабићева.

Сада је на потезу држава – односно Републички фонд за здравствено осигурање и Министарство здравља, кажу у Удружењу пацијената оболелих од хепатитиса "Хронос".

"Оно што је важно да знамо и што понављамо јесте да је хепатитис резервисан за све нас, па када су хепатитиси у питању, ризично понашање јесте и одлазак код непровереног козметичара. Немамо регистар, немамо националну стратегију", каже Ивана Петровић из Удружења "Хронос".

Министар здравља Златибор Лончар каже да је комисија јуче завршила са радом и дала све смернице неопходне за даљу стратегију и како да се ради, а та стратегија ће се у току године усвојити.

"Договорили смо се са фармацеутским кућама које то раде да ми будемо приоритет, да одавде крене тај пројекат. Плаћамо само за онога ко је излечен, имамо најугроженијих 700 до 1.000 пацијената и они ће нам бити приоритет за ову годину", каже Лончар

Србија већ дуго на позитивну листу лекова које Фонд за здравствено осигурање издаје о трошку државе није ставила ниједан иновативни лек, па пацијенти чекају на терапије које се у многим другим земљама примењују већ годинама. Многи, нажалост, нису дочекали терапију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи