Марадона из Гане помаже избеглицама

Кроз Србију свакодневно прође од две хиљаде до две и по хиљаде избеглица. Мало је оних који желе да остану, попут тражиоца азила из Гане, Ибрахима Исака. Иако је смештен у Центру у Крњачи, највише времена проводи у Прихватном центру за избеглице у Шиду где, као волонтер Комесаријата, помаже избеглицама.

Из своје земље кренуо је половином 2013. Тешко је живео, каже, морао је да тражи бољу будућност. Прешао је пешке пола Африке, Сирију, Турску. У Србију је стигао пре шест месеци и одмах решио да остане.

"Jа сам Ибрахим из Гане, имам 18 година, играм фудбал, ја волим Србију", представио се Ибрахим Исак.

У Србији је тражио азил, тражио као што су и њему, да и он помаже другима. У Комесаријату је, додаје, уз шансу добио и надимак.

"Другови ме овде зову Марадона", каже Ибрахим.

Једино што је знао јесте да је наша земља позната по спортистима. Сада зна и како се спремају омиљени резанци са сиром, како из Крњаче да дође до стадиона ОФК Београда, где тренира. За волонтирање у прихватном центру у Шиду проблем није ни језик, ни документи избеглица ни где се шта налази у кампу.

"Било је случајева кад смо хтели да га шаљемо у воз, мислили смо да је избеглица, али он је овде баш прави и, сви кад причају са њим, виде једног од својих. Морам да признам да је један од најбољих радника и шта год нама треба ми прво: Марадона држи ово, Марадона дели храну. Врло је занимљив момак", каже Ђунеј Чокерзеј из УНХЦР-а. 

"Обожавамо га, то је дечко који нас све увесељава, шали се са нама, са избеглицама, са клинцима се грудва, феноменалан је", наводи Оливера Вучић из Комесаријата за избеглице.

А Ибрахим каже да је азилант, да разуме проблем и да хоће само да помогне азилантима.

У Србији жели да остане јер му се свиђају људи. Добио је дебеле чарапе, навикао се на зиму. Нада се да ће остварити азилантски сан да професионално игра фудбалер у неком од наших клубова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару