НУНС и НДНВ траже образложење избора чланова УО РТС-а и РТВ-а

Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине затражили су од Регулаторног тела за електронске медије да јавно саопшти критеријуме на основу који су изабрани чланови управних одбора два јавна медијска сервиса.

У саопштењу, НУНС и НДНВ навели су да се међу изабранима налазе и особе за које у јавности постоји оправдана бојазан да те функције неће обављати у интересу грађана Србије и Војводине и јавних сервиса.

"Тражимо од чланова Савета РЕМ-а да такође саопште да ли је на њих вршен политички притисак приликом избора управних тела, па су у великом броју случајева уместо кандидата са престижним биографијама и више пута потврђеним компетенцијама бирали особе са проблематичном прошлошћу или стручној јавности непознате и по свему судећи недовољно компетентне личности", наведено је у саопштењу.

НУНС и НДНВ су упитали како је могуће да се у Управном одбору РТС-а нашла Љиљана Ђурђевац која је "једна од злогласних новинарки" из периода Милошевићевог режима и притом и стално запослена у РЕМ-у.

"У најмању руку је неетично да РЕМ у управни одбор јавног сервиса изабере своју упосленицу", оцењује се у саопштењу.

Упитали су и како је могуће да политички аналитичар изузетно близак Српској напредној странци Бранко Радун постане један од управитеља РТС-а "уколико то није управо блискост са влашћу".

"Шта је то препоручило естрадну уметницу и учесницу у ријалити-програмима Зорицу Шујицу да постане чланица УО РТС? Како је могуће да једна од саветница у кабинету председника Србије Томислава Николића постане чланица УО РТС? Шта је на крају препоручило за члана УО РТВ-а Иштвана Терењија, референта продаје у грађевинској фирми?", наводи се у саопштењу.

Додаје се да јавност мора да буде обавештена о биографијама свих изабраних чланова, њиховим компетенцијама, као и са образложењем РЕМ-ових одлука, да би могла да схвати зашто су они проглашени прикладнијим него многи угледни кандидати за управне одборе јавних медијских сервиса који нису изабрани. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи