Читај ми!

Више надокнаде за већи број породиља

Mинистар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Александар Вулин каже за РТС да ће мајке које раде по уговору о привременим и повременим пословима и мајке које су власнице пољопривредних газдинстава први пут имати надокнаду током породиљског одсуства.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Александар Вулин је рекао да ће нацрт закона о финансијској подршци породица са децом увести нове категорије које имају право на надокнаду, што ће бити најшири обухват до сада.

"Никада до сада ове две категорије (мајке које раде привремене и повремене послове и мајке власнице пољопривредних газдинстава) нису имали надокнаду из државе", рекао је Вулин. 

Коментаришући критике представника невладиног сектора да у закон нису уведене и незапослене породиље, министар је указао да у последњих сто година то нико није урадио, ниједна држава.

"То није могуће из простог разлога јер се мешају ствари које нису могуће. Породиљску надокнаду добијате јер сте били у радном односу и уплаћивали доприносе. Нико никада није могао да да надокнаду из буџета породиљама које никада пре тога нису радиле", истакао је Вулин.

Према његовим речима, нацртом закона о финансијској подршци породица са децом жене које обављају самосталну делатност не морају да престану да раде како би добијале надокнаду.

"На пример, она има апотеку и не мора да престане да ради да би добијала надокнаду", истиче министар.

Новина је да ће од 1. јула породиље надокнаду добијати директно, а не преко послодавца. Вулин наводи да је то значајно јер више неће бити посредника између породиља и државе.

"Иако држава исплати надокнаду на време, некад послодавац уђе у проблеме, потроши новац и не исплати новац. Некада уопште не исплати. То више неће бити могуће", наглашава Вулин.

Говорећи о различитим тумачењима која су се појавилае у јавности о одредбама нацрта закона и висини надокнаде, министар је рекао да сви могу тачне податке наћи на сајту Министарства за рад, запољшавање, борачка и социјална питања.

"До сада се основица рачунала на основу основне зараде, а сада на све елементе зараде - прековремени рад, регрес, топли оброк и то у периоду од 18 месеци", рекао је министар, истакавши да више неће бити злоупотреба, а повећаће се накнаде.

Kaда је реч о могућности о расписивању ванредних парламентарних избора, Вулин је рекао да очекује да ће се ићи на изборе.

"Мислим да је добро ићи на изборе. Није лоше да Србија каже шта мисли о политици у којој нећемо да уведемо санкције Русији, а имамо и добре односе са ЕУ", нагласио је Вулин.

Према његовим речима, оспоравања су у реду, али је добар начин видети и шта мисли судија - народ.

"Једина пресуда на коју не постоји жалба је пресуда народа", закључио је министар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи