Читај ми!

Општине и градови сваки седми динар потрошили неправилно

Сваки седми динар који су трошиле локалне самоуправе у Србији није потрошен у складу са законом. Државни ревизор контролисао је како су 34 локалне самоуправе потрошиле 172 милијарде динара и установио да је 23,5 милијарди потрошено неправилно. Најчешће је реч о суми за исплаћивање плата – 806 милиона динара исплаћено је више него што је требало. Добра вест је да је већина општина прекинула такву праксу.

Тридесет две од тридесет четири општине имају макар један прекршај. Само су Бабушница и Владимирци запосленима давали колико закон предвиђа. Више од дозвољеног највише су трошили Покрајина и велики градови.

"Грешке су у томе што су примењене погрешне основице, коефицијенти и најчешће погрешно примењена стимулација", наводи врховни државни ревизор Душко Пејовић.

У Београду је 930 таквих примера.

"То је правилник из 2011, плате нису добро обрачунате за запослене са средњом, вишом стручном спремом, за квалификоване, полуквалификоване и неквалификоване раднике. Ми смо имали више него добру сарадњу са ДРИ и утврђене су неправилности поводом обавеза од 2010. до 2015", истиче начелница Управе Града Београда Сандра Пантелић.

Трошио је Београд, али је и, каже ревизор, најбрже исправљао пропусте. Било је преузимање обавеза изнад буџетских могућности и у другим градовима.

"С обзиром на то да смо дошли на власт 2014, ми смо били суочени са ранијим обавезама у износу од 2,6 милијарди и оно на шта смо се фокусирали јесте измирење тих обавеза", каже члан Градског већа за финансије Игор Митровић.

Неки општинари били су довитљиви у тражењу начина да избегну закон.

"На пример, председник општине заменику или председнику Скупштине општине додели прековремени рад или позајмице – себи додели 200.000, заменику 195.000 са враћањем у 12 месечних рата", каже Душко Пејовић.

Стара бољка су јавне набавке. Четири милијарде динара потрошено је мимо закона – или тамо где није било поступка који закон предвиђа или он није био у складу са законом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи