Портал Бебац: Обећање о бесплатном епидуралу је обмана

Родитељски портал "Бебац" критиковао је министра здравља Златибора Лончара због тога што, како се наводи, није испунио обећање да ће од 1. јануара 2016. године епидурална анестезија бити бесплатна и доступна свим трудницама у свим породилиштима у Србији.

"Бебац" је оценио да је та изјава неодговорна, те да је обећање дато у тренутку када у Србији не постоји довољан број анестезиолога, када сваког дана по један лекар напушта земљу и у тренутку када у многим породилиштима и не постоји услуга епидуралне анестезије.

"Трагично је што се један министар уопште усуђује да свесно даје лажна обећања, и то упућена најосетљивијој категорији становништва - трудницама", оценио је Бебац.

Како се наводи, став стручњака са тог портала је да право на безболан порођај треба да имају све жене, те да епидурал не сме бити ствар престижа, али да у овом случају породилишта нису крива што нису извршила наредбу министра.

"Он им није дао прецизне инструкције нити им је претходно обезбедио неопходну логистичку и стручну подршку. Ако се узме у обзир чињенично стање у српским породилиштима, а то је да епидурална анестезија у појединим породилиштима уопште не постоји као услуга (Ниш и Лесковац), те да је у неким породилиштима има само у одређеном временском периоду (пример Новог Сада, где се епидурал даје само од 7 до 22 часа), јасно је да не постоје основни услови да се Лончарева одлука спроведе", пише у саопштењу.

Бебац је апеловао на министра здравља да одговорно приступи послу и најпре обезбеди стручан кадар и логистичку подлогу за спровођење одлуке о бесплатном епидуралу.

Апеловали су и на Министарство здравља да се постарају да епидурална анестезија системски заживи, како би труднице заиста имале користи од њега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи