Прославa Српске нове године некада

Православна Нова година се славила ноћас у Србији, а не тако давно, била је забрањени празник.

Пре више од четири деценије, Народна милиција закуцала је на врата собе Радоша Бајића. За православну Нову годину, хармоником и гласом дигао је на ноге цео Студентски град. Због тога је из њега и избачен.

"У мом сећању је нешто што би се могло назвати једна тајновитост, нешто у поверењу, једна конспиративност. На неки начин, готово погледима су се људи договарали, говоривши притом о нечем другом - хоћемо ли вечерас, где ћемо, шта ћемо", каже глумац и редитељ Радош Бајић.

Избор су углавном биле локалне кафане. Славило се до зоре уз репертоар на коме се нашла и понека забрањена песма.

"Сви су славили, сви који нису били блиски Титу и сви који нису били комунисти. У то време је било забрањено, кафане су се закључавале у осам, пола девет кад људи дођу. Биле су контроле, полиција, чуда, али ето, било је тад забрањено, слађе и вероватно интересантније", истиче Милица Петковић из ресторана "Три шешира".

Они који нису смели да ризикују, обележавали су је тихо у својим домовима.

"Памтим једне године да сам у друштву једног државног службеника, који је био члан Савеза комуниста, а и ја сам био, и једног предратног келнера који је радио по кафанама ужичким, дочекали Нову годину у стану тог друга", каже историчар Милорад Искрин.

Православна Нова година представљала је отпор тадашњем режиму и покушај да се очува српски национални идентитет, објашњавају стручњаци.

"Када је она изгубила тај интегративни елемент бунта и отпора у претходном режиму, када је настала нова држава са својим националним празницима и слободом религијског исповедања Божића, Ускрса итд. наравно да је моћ овог празника слабила", истиче социолог Далибор Петровић.

У народу популарну српску Нову годину, данас обележавају углавном млади, без свести о значењу које је имала у време њихових родитеља. Она опстаје и кроз јавне прославе на трговима које су до скоро биле незамисливе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи