У Србији недовољно апарата за зрачење

У овом тренутку се не зна колико пацијената чека на терапију зрачењем, као ни то колико је оних који болују од најтежих болести, а који нису дочекали терапију. Србија нема довољно апарата за зрачење, а постојећи се често кваре. Држава је крајем прошле године набавила седам акцелератора који би у најскорије време требало да буду стављени у функцију.

У Институту за онкологију Војводине у Сремској Каменици један од два апарата за зрачење оболелих од рака поново не ради.

Помоћник директора Института за онкологију Војводине Дубравка Стрибер Деваја рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да се нада да ће апарат поново радити најкасније од понедељка, пошто су инжењери детектовали квар, а резервни део је наручен.

Очекује да ће сервисер најкасније до понедељка испоручити део и да ће апарат "варијан 2100" бити оспособљен.

Стрибер Деваја каже да се овим апаратом тренутно зраче 102 пацијента и да је свима отказана терапија.

Други апарат за зрачење је у функцији, напомиње Стрибер Деваја и додаје да је на њему у току терапија за 60 пацијената.

Држава је купила четири нова апарата, а Стрибер Деваја каже да су нови апарати у фази тестирања и ускоро ће ући у употребу.

Како је РТС-у потврђено у Министарству здравља, у понедељак почиње изградња бункера неопходних за инсталацију апарата и у Крагујевцу, Београду, Нишу.

Премијер и надлежни у Министарству здравља обећавају да ускоро неће бити чекања на зрачење.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи