Друга шанса за знање и посао

Иако је основно образовање обавезно, према попису становништва из 2002. године, преко 20 одсто одраслих грађана Србије није завршило основну школу. Још је већи број функционално неписмених. Тек неки од њих искористе другу шансу, пројекат који одраслима омогућава да стекну личне и професионалне компетенције и да обезбеде боље услове живота.

На наговор породице и пријатеља, Јелена Тодоровић је на корак да искористи своју другу шансу.

"Нисам знала како ће то све да изгледа, али успела сам и завршавам успешно, то ми је баш драго. Моји даљи планови су да се запослим, да могу да радим, да стекнем неко зање јер без школе ништа не може", истиче Јелена Тодоровић.

Годишње 6.000 полазника успе да заврши неки разред, а 1.500 њих искористи своју другу шансу и заврши основну школу.

"Јесте најтежа одлука да се укључе и јесте велики проблем око одустајања", наводи Тања Илић из Националне службе за запошљавање.

Да не одустану мотивише их прилика да се профилишу за одређене занате.

"Дајемо могућност да се укључе у друге образовне програме, имамо обуке за тржиште рада, имамо обуке на захтев послодавца и имамо програм стицања практичног знања", тврди Илић.

Да је то корак у добром смеру, потврђују и они што обучавају.

"Они се интересују све више и више. Практично знање им омогућава стицање тачно наведених компентениција који ће сваки послодавац видети и путем тога знати шта полазник који је завршио обуку тачно уме да ради и проценити да ли може да га запосли", напомиње Самир Хоџић из Техничке школе Нови Београд.

Они који су пропустили да се образују на време, до сада су другу шансу остваривали искључиво у школама. Убудуће, прилику за то имаће и у другим установама.

"Кључна ставар је да је тај програм обуке јаван, да је јаван сартификат који је препознатиљив. Ако су примера ради почели да стичу своју калификацију за месара па сада су узели обуку за роштиљџију, па ће следећа обука њихова бити нека друга стручна компентенција из те квалификације, дакле моћи ће да граде своје замимање кроз систем континуираног обучавања", објашњава Мирјана Милановић из Министарства просвете.

У односу на Србију проценат неписмених мањи је у скоро свим земљама региона.

Стручњаци позивају све одрасле, који нису завршили основну школу да се укључе у овај бесплатан програм и тако себи можда дају другу шансу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи