Коме су и због чега криви медицински радници

У Дому здравља у Шапцу у којем је радила убијена медицинска сестра Љубинка Поповић организовано је пет минута тишине – за право на достојанствен живот и рад. Лекарска комора Србије тражи бољу заштиту. Министарство здравља захтева хитну промену Кривичног закона.

Колеге убијене медицинске сестре Љубинке Поповић позивале су и остале здравствене раднике широм Србије да на својим радним местима организују у 13 часова пет минута тишине.

Пацијент Вукашин Вилотић пришао је јуче медицинској сестри и ножем је убо у врат, у тренутку док је била сама у ординацији.

Весна Јовановић, директорка Лекарске коморе Србије, рекла је за РТС да је јучерашњи немили догађај ставио у центар пажње оно чиме се Комора бавила у протеклим месецима – нападима на лекаре.

Како је објаснила, рађене су велике студије међу лекарима опште медицине – на 30 процената лекара из те области медицине. Из студије се сазнало да је више од 50 одсто њих доживело вербално насиље или неку врсту покушаја напада на интегритет.

"Од тога је 12 процената доживело претње породици, а седам процената њих је имало вишеструке нападе", истакла је др Јовановић.

Лекарска комора је покушавала да ступи у контакт са Министарством правде и то ће најбоље ићи, како каже, заједно са Министарством здравља јер у њему постоји добар слух за то. 

Договорено је формирање радне групе да би се нашли начини како заштитити здравствене раднике – да ли је то увођење драконских казни или повећање безбедности установа у смислу већих контрола на уласку у здравствене установе, рекла је др Јовановић, истичући да и медији у томе имају важну улогу.

Из Министарства здравља поручују да ће заштита здравствених радника бити законом регулисана. 

Државни секретар Министарства здравља Берислав Векић изјавио је да је то министарство покренуло хитну промену Кривичног закона након убиства медицинске сестре у Шапцу.

"Јутрос смо покренули иницијативу за промену Кривичног закона, за покретање хитног кривичног поступка против сваке особе која насрне на здравствене раднике. Та особа мора бити најстроже кажњена", рекао је Векић новинарима у шабачком Дому здравља.

Векић је рекао да су синдикати и Министарство заузели јединствен став према начину на који ће се безбедносна служба и фактори безбедности увести у здравствене установе и додао да је то могуће само у сарадњи са МУП-ом, тужилаштвом и Министарством правде. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи