Са градских тргова у Српску нову годину

Један од последњих у низу јануарских празника слави се у ноћи између среде и четвртка. У Београду ни ове године нема организованог дочека, али има ватромета у поноћ – на платоу испред Храма Светог Саве. За мештане Крушевца, Ниша, Новог Сада, Косовске Митровице обезбеђена је бесплатна забава – концерти на трговима.

Иако исрцпљени, и финансијски и физички од празника, чини се да је многима остао макар атом снаге за прославу Српске нове године.

Директорка Туристичке организације Крушевац Сузана Милосављевић каже да грађани више воле Нову годину по јулијанском календару, тако да се традиција продаје пића наставља, а служење вина, ракије, чајева биће бесплатно.

У Нишу, организовани дочек поделио је јавност јер ће окупљене, поред осталих, забављати и Светлана Ражнатовић. Град очекује око 40.000 људи, а градоначелник Ниша каже да је концерт поклон Владе Србије.

А у Косовској Митровици биће отворена новогодишња улица – највише забаве биће за најмлађе. Увече се приређује концерт Жељка Јоксимовића.

"Српски народ је опредељен за мир, српски народ тежи толеранцији и ка ономе што се зове слобода. Слобода је најнеопходнија, а Улица отвореног срца је доказ да наша деца и сви ми желимо слободно кретање не само на територији Косова и Метохије него и широм света", каже председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић.

Новосађани носталгични. Српску нову годину дочекаће уз "Гарави сокак" и Горана Бреговића.

Директор Туристичке организације Нови Сад Бранислав Кнежевић очекује велики број гостију и нада се да ће сви бити расположени и весели.

Београд без организованог дочека, али са много гостију. Захваљујући првенству у ватерполу, страни туристи имаће прилику да прославе Нову годину на српски начин.

"Њима је такође на располагању укупна туристичка понуда града – и разгледање града, туристички садржаји, али и сутрашње обележавање Нове године", каже Јелена Станковић из Туристичке организација Београда.

Милица Петковић из ресторана "Три шешира" очекује да ће доста странаца дочекати Нову српску.

Осим у Србији, сутра се слави и у Црној Гори, Републици Српској, Македонији, Русији, Белорусији. Јулијанска Нова година обележава се и у неким кантонима у Швајцарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи