Удовички: Закон о платама ускоро пред Владом

Министарство државне управе и локалне самоуправе ускоро ће упутити Влади на усвајање Нацрт закона о систему плата запослених у јавном сектору, који ће обухватити око 500.000 људи, најавила је потпредседница владе и министарке за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички.

Како је наведено у саопштењу из кабинета потпредседнице, нацрт закона не доноси ни повећања ни смањења плата запослених већ систем и план помоћу којих ће се увести ред.

Удовички је поновила да, иако јавна предузећа и функционери нису покривени тим законом, неће бити изостављени из реформе.

То законско решење представља почетак реформе система плата запослених, која треба да доведе до управљивог, транспарентног и правичнијег система.

Усред фискалне консолидације у неуређеном систему, са више од 10 различитих основица и безброј додатака који онемогућавају поређење зарада, потребно је да држава може да управља фондом зарада.

За то је неопходна претпоставка да су оне видљиве - да би се знало ко колико и за који посао зарађује, а управо то нацрт закона о систему плата и доноси.

Сви послови запослених у јавној управи - без јавних предузећа и функционера биће коначно систематизовани, груписани и препознатљиви у Каталогу на основу нових шифара, а зараде на тим пословима ће бити објављене, што ће учинити да се две неправде исправе, наводи се у саопштењу.

Елиминисаће се могућност злоупотребе - стварање лажних радних места како би се омогућила већа плата пријатељу, рођаку и друго, а отклониће се и митови и полуистине у разговорима о платама - сакривање разних додатака на плату како се не би открила права зарада.

Удовички је рекла да се на реформу система плата чека већ 15 година и да је сигурно да реформа сад иде у добром правцу, јер се тренутно "на закон жале и они са најнижим и они са највишим платама у јавној управи".

Повећање зарада не зависи од закона већ је условљено повећањем привредног раста, наглашава Удовички.

Према њеним речима, реформа плата ће обезбедити да се односи зарада мењају постепено, као и да се далеко више и озбиљније вреднује учинак појединаца на послу.

Како се буду обезбеђивала средства у буџету зараде ће расти брже онима за које се утврди да су сада ниже од вредности послова који се обављају на радном месту, а још више онима који, на основу нових система мерења учинка, докажу да свој посао најбоље раде.

"Без управљивог и транспарентног система ни повећања не би била фер", рекла је Удовички.

Доношење системског закона представља опредељење Владе Србије за јасан план за 2016. годину, према којем ће се новим законима о платама у јавним службама, државној управи и јединицама локалне самоуправе и аутономне покрајине, као и изменама старих закона о полицији и војсци, дефинисати посебности вредновања зарада.

Потпредседница владе је уједно подсетила да се Нацрт закона о систему плата запослених у јавном сектору односи на око 500.000 људи и додала да неће бити могуће да сви буду задовољни.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи