Инфо-линија за родитеље, подршка инклузивном образовању

Знатан број родитеља и професора не зна довољно о прописима који се односе на инклузивно образовање, оцењује УНИЦЕФ. Зато су са министарством просвете и Иницијативом за инклузију "Велики Мали" покренули бесплатну Инфо-линију за родитеље, као подшку инклузивном образовању.

Бесплатним позивом могу да се добију потребна упутства и савети о инклузивном образовању. Циљ је да образовни систем буде ефикаснији.

"Родитељи често препуштају образовање школама и ова инфо-линија ће у ствари представљати платформу која ће повезивати децу, школе, и омогућити да се родитељи укључе у школовање своје деце и да доносе праве одлуке које се тичу образовања", каже Северине Леонарди, заменица директора УНИЦЕФ-а у Србији.

На позиве одговарају стручњаци са дугогодишњим искуством професионалног бесплатног саветовања родитеља - посебно ученика са сметњама у развоју. Уколико се процени да телефонски разговори не пружају довољну помоћ, родитељи се упућују на сарадњу са стручњацима из одговарајућих институција који могу да пруже специфичну подршку.

"Да би родитељи могли да подрже образовање своје деце јако је важно да буде јасно шта то заправо значи, који су то начини, која је њихова улога, зашто је важан индивидуални образовни план, да ли је план квалитетан, шта значи улога педагошког асистента", каже Валентина Завишић, председница организације "Велики Мали".

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић такође указује на значај инклузивног образовања.

"Када неко пита колико је наших ђака обухваћено инклузивним образовањем, једини прави одговор је 100 одсто. Зато што ми морамо да се трудимо да образовање прилагодимо сваком појединчном ученику. Морамо да се трудимо да оно буде све више лично образовање и да препознамо код сваког шта су његове потребе, његове могућности и његови таленти", каже Вербић.

Бесплатна "Инфо-линија за родитеље - подршка инклузивном образовању" отворена је сваког радног дана од 12 до 19 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи