Радио Београд наставља преносе из Метрополитена

На таласима Радио Београда 2 и Трећег програма биће настављени директни радијски преноси из Метрополитен опере у Њујорку.

На програму ће бити опера "Ловци на бисере" Жоржа Бизеа у режији Пенија Вулкока, дело које није изведено на сцени Мет опере скоро читав један век.

У подели су звезде Метрополитен опере, сопран Дијана Дамрау, која је улогу свештенице Лејле већ тумачила у Бечкој државној опери, тенор Метју Поленцани дебитоваће у улози рибара Надира, док ће се у улози његовог најбољег пријатеља Зурге појавити баритон Маријуш Квјечењ, који је ову улогу тумачио у "Театру Реал" у Мадриду.

Лик свештеника Нурабада певаће бас-баритон Николас Тесте, којег је публика у овој улози могла да слуша у Бечкој државној опери и у Валенсији.

Хором и оркестром Метрополитен опере управљаће Ђанандреа Нозеда.

Мали број опера може се похвалити лирском лепотом као ово остварење којим је Бизе освојио публику са само 24 године.

Иако се не изводи тако често као његово касније ремек-дело "Кармен", данас се "Ловци на бисере" цене пре свега због мелодијске свежине неколико познатих нумера и софистициране употребе оркестарског колорита.

Пренос ће реализовати музичке уреднице Трећег програма Радио Београда Ксенија Стевановић и Ивана Неимаревић, а ексклузивни гост у паузи преноса биће Ђорђе Нешић, који је вишегодишњи сарадник и корепетитор Метрополитен опере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи