Вербић отворио инфо-линију за подршку инклузивном образовању

Министар просвете Срђан Вербић и представница Уницефа у Србији Северина Леонарди отворили су бесплатну инфо-линију за родитеље, која треба да допринесе њиховом већем укључивању у развој инклузивног образовања.

Телефонски број 0800/100-121 родитељи ће моћи да окрену сваког радног дана од 12 до 19 часова, а на позиве ће одговарати стручњаци из организације Иницијатива за инклузију "ВеликиМали", који се дуже од једне деценије баве тим проблемима.

 

"На тај начин родитељи ће моћи да се информишу о правима деце на инклузивно образовање и да реше кључне дилеме које у тој области имају", рекао је Вербић и додао да ће родитељи, ако се са њима поделе све информције постати партнери у образовању деце.

Према речима Вербића, на тај начин унапредиће се коминикација, и компентенција родитеља да донесу одлуку како би се деца школовала на најбољи начин.

"Кроз те разговоре доћи ће се до пет или десет најчешче постављаних питајна који решавају 90 одсто дилема", рекао је Вербић и додао да ће одоговри бити на сајту Министарства просвете.

Према Вербићевим речима, резултати мониторинга инклузивног образовања показују да су родитељи недовољно информисани и имају велике дилеме и нејасноће у тумачењу закона и подзаконских аката у процесу остваривања права на образовање своје деце.

Према речима представнице Иницијативе за инклузију Мали Велики људи Валентине Завишић, родитељи ће позивом на 0800/100-121 сазнати одговоре на питања која их муче, а међу њима су: како да детету обезбеде пеодагошког асистента, шта значи индивидуални образовни план, да ли да га прихвате оно што им предлажу ...

Представница Уницефа подсетила је да је образовање фундаментално право сваког детета, које обликује његову будућност.

Иницијатива за инклузију Велики-Мали водиће евиденцију о телефонским разговорима и прикупљати информације, који ће служити за даље планирање пружања подршке и развијање стратегија за благовремено и квалитетно информисање свих актера у образовању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи