Радници "БИП-а" протестовали испред РТС-а

Бивши радници и мали акционари "БИП-а" одржали су протест пред зградом Радио-телевизије Србије, након што им стечајни управник није дозволио да уђу у просторије предузећа.

Учесници протеста су подсетили да "БИП" није у стечају и да је Апелациони суд прошлог месеца, по други пут, укинуо одлуку Привредног суда о увођењу стечаја, а да се њима и даље не дозвољава улазак у предузеће.

Привредни суд је ново рочиште за разматрање стања у "БИП-у" заказао за 29 јануар.

Мањински акционари и радници сматрају да је рок између укидања стечаја и новог рочишта дуг, па би стечајна управа неплаћањем пореских и осталих обавеза поново могла да уведе "БИП" у стечај.

На нови протест реаговало је Министарство привреде, које је саопштило да је за стање у "БИП-у" криво бивше руководство и да је то предузеће у надлежности судова, јер је у предстечајном поступку.

Министарство је акционаре упутило да сва питања у вези са нестајањем милијарди динара из предузећа, које очигледно нису употребљене ни за повећање производње, ни продуктивности, нити конкурентности, поставе бившим руководиоцима са којима су годинама "раме уз раме" сарађивали.

Према њиховим речима, "БИП" је годинама пословао са огромним губицима, а држава је у два наврата отписала готово 4,5 милијарде динара дуга направљеног по разним основама.

"Упркос томе "БИП" је на крају пословне 2014. исказао губитак од 550 милиона динара, а кумулативне обавезе "БИП-а" закључно са септембром 2015. године износе нових 2,5 милијарде динара", наводи се у саопштењу.

Министарство истиче да је тренутна опрема у "БИП-у" старија од 40 година, степен продуктивности у односу на конкуренцију 13 пута нижи, а укупно учешће на тржиту продаје пива занемарљиво, те да се социјални мир више неће куповати бацањем новца "у бунаре без дна", односно у предузећа која не могу самостално да послују.

Мали акционари "БИП-а" су више пута протестовали и тражили смену министра привреде Жељка Сертића, јер сматрају да "БИП" може да опстане и ради, као и да не треба да иде у стечај.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи