Избеглицама ни зима не успорава пут

Избеглички талас не јењава ни у хладним данима. У Прихватном центру у Прешеву дневно се региструје око две хиљаде људи. Толико их и напусти Србију возовима из Шида.

До Србије неретко дуго пешаче. Зима им је све тежи противник. У Прешево стижу са високом температуром, инфекцијом грла, промрзлинама. Ипак, после медицинске помоћи и регистрације журе даље.

Много је деце, многа путују сама. Купање и ноћ у кревету и чистој посетљини су им неопходни. Али за то, најчешће, нема времена. Прихватни центар у Прешеву спремно их дочекује.

"Имамо све услове, од кухиње, хране, перионице, и за њихове личне ствари, све смо им обезбедили, али они одмах одлазе одавде", наводи Слободан Савовић из Комесаријата за избелгице и миграције.

Одлазе у Шид, одакле настављају возовима.

Београд је тек успутна станица. Зато и због ниских температура, у парку код главне аутобуске станице више се не задржавају. Малобројни само пролазе травњаком под снегом на ком се летос тискало и више хиљада избеглица.

Али у Миксалишту у Мостарској пет Београђани и даље доносе гардеробу. Има топлих оброка, тушева, тоалета, лекара. Абдулрахман је овде стигао у избегличкој колони пре три месеца. Одлучио је да остане и помогне новим избеглицама.

"Њима је сада теже због хладноће. Мој ујак овде живи дуго, зато сам одлучио да останем, а и живот је једностанији него у западно Европи", каже Абдулрахман, избеглица из Сирије.

Иако им није дозвољено, пут ка Западној Европи, илегално, настављају и тзв. економски мигранти. Сомалијац Мухамед дао је много пара кријумчарима и за осам дана стигао из Атине у Београд. У центру за азиланте у Крњачи наишао је, каже, на одбијање.

"Проблем је што су нам у кампу рекли 'вратите се одакле сте дошли'. Из Сомалије смо, немамо куд, пустите нас само да преноћимо јер је јако хладно. Рекли су 'не'. Спавао сам на железничкој станици", прича Мухамед.

Управник Центра за азиланте у Крњачи Раде Ћирић наводи да то није тачно и да камп ради 24 сата.

Искуство невладиних организација је и другачије.

"Ту постоји простор за злоупотребе и произвољност у понашању, ми смо на то указали надлежнима. Нама се људи јављају, сведоче да су били избачени из центра", указује директор Центра за помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.

У центру за азиланте у Крњачи тренутно је 85 углавном економских мираната. Камп напуштају кад нађу начина да крену даље.

"Не могу да вам кажем сада ни где ћу, ни када ћу кренути даље јер још нисам успоставио никакве везе", каже мигрант из Судана.

Непожељни су од Балкана до Западне Европе, па је цена кријумчарења све већа. Само за прескакање мађарске ограде плате, кажу, 250 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи