Гама центру неопходна додатна опрема, термини попуњени

За два месеца, колико ради Национални гама центар, неопходну помоћ добило је 105 пацијената. Хитни случајеви не чекају, али су тренутно сви термини у наредне две недеље већ попуњени. Да би могли да раде више, стручни тим Гама центра од Министарства здравља тражи и додатну опрему.

Четрдесетпетогодишња Снежана Дамјановић из Београда је прва пацијенткиња којој је пре више од два месеца урађена интервенција гама ножем. Тада је екипа РТС-а са њом први пут причала, па је и данас, после контролног прегледа, хтела да подели добру вест.

"Снимак магнетом је показао да се то скоро смањило скроз и да сам ја тренутно одлично и да су они презадовољни мојим опоравком", каже Дамјановићева.

Неурохирург КЦС-а Иванка Ђуричић указује на снимак пре интервенције, где је чеона промена била 18,1 милиметар, и поновљени снимак од четвртог јануара, где је промена седам милиметара.

"То је значајно смањење и очекује се да ће се током времена тумор и даље смањивати, а у зависности од других фактора може се очекивати излечење", каже Иванка Ђуричић.

Метастатске промене у глави појавиле су се јер Снежана примарно има рак плућа, због чега јој је одстрањено десно плућно крило. Уз велику подршку породице, наставља тешку борбу.

"Ја верујем у чуда, па ће се чудо и десити", каже Снежана Дамјановић.

За два месеца интервенцију гама ножем имало је 105 пацијената. Радним данима се у Гама центру зрачи по троје пацијената.

Начелница Неуроонколошког одељења КЦС-а Даница Грујичић каже да са два рама, која се стављају на главу пацијенту, успевају да зраче три пацијента дневно.

"Молили смо министарство да нам набави још четири рама и онда ћемо моћи пет, шест пацијената да радимо дневно. У овом тренутку смо направили план за следеће две недеље, значи до 22. јануара, попуњена су сва три термина. Ако се буде појавила потреба, радићемо за почетак и суботом и недељом", истиче начелница Неуроонколошког одељења КЦС-а.

Неопходну помоћ на гама ножу добило је и четворо странаца, што их је коштало по 3.000 евра.

Циљ је да се привуку страни пацијенти, како би, када за то дође време, био прикупљен новац и за замену извора зрачења који кошта око 900.000 евра.

Пре него што је набављен гама нож, српски Фонд је за лечење у Турској за пацијента плаћао око 6.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи