Адашевци, контрола докумената и на уласку у воз

Последњих дана је нешто мање избеглица него протекле године, али је и даље свакодневно на мигрантском путу кроз Србију, од Прешева до Шида, од 3.000 до 3.500 људи. Од 1. јануара, уз регистрацију и контролу докумената на уласку у Србију, избеглицама се документа прегледају и у Шиду, на уласку у воз за Хрватску.

У прихватном центру у Шиду тренутно бораве и двомесечна беба из Авганистана и тромесечни малишан из Сирије. На избегличком путу су двадесетак дана. Породице кажу да им је најтеже било у Турској, док су у Србији добили сву помоћ и нису осетили зиму.

"Беба је здрава и добро. Свуда је топло, добили смо и ствари, млеко, пелене... Хвала!", каже једна од мајки избеглих из Сирије.

Чај, три оброка, помоћ лекара, загрејане просторије, 250 кревета и помоћ бројних хуманитарних организација, чекају мигранте у прихватном центру у Адашевцима. Аутобусима из Прешева овде свакодневно стиже више од 2.000 избеглица.

"Моја деца први пут виде снег, радују се, неће да уђу да се греју. Чекамо три сата, сад ћемо наставити даље", каже избеглица из Авганистана.

У Комесаријату за избеглице кажу да у Адашевцима тренутно нико не спава, зато што још нема потребе за тим.

"Возови из Шида путују даље, овде остају неколико сати, док сачекају наредни воз и то тако функционише", каже Драган Велимировић из Комесаријата.

До железничке станице мигранти одлазе организовано, аутобусима.

На даљем путу ка Хрватској, у Шиду им се придружују и они који су возом или такси превозом стигли у прихватни центар у граду. Свакодневно их је скоро 1.000. Нико не остаје да преноћи, јер већ имају све што им треба.

Међу малишанима су, како кажу у Хуманитарном центру за интеграцију и толеранцију, најтраженије чизме.

"Често траже другу боју, ми се насмејемо, нама је најважније да су обучени", каже Милан Ћулић из Хуманитарног центра.

Из Хрватске у Шид дневно долазе четири воза. Примају, по новим правилима, по 940 избеглица.

Од ове године, на захтев хрватске полиције, врши се двострука контрола докумената, наводе у УНХЦР-у Србије.

"Поред писма упутнице које издаје српска полиција у Прешеву о евидентирању избеглица, сада се траже и спискови пре него што људи уђу у воз", каже Мирјана Миленковски из УНХЦР-а.

У воз за Хрватску не могу да се укрцају једино економски мигранти. У Адашевцима их има око стотину, највише из Пакистана и Марока. Иако је њихова судбина неизвесна, извесно је да су у Србију ушли илегално.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи