Преминуо Душан Голумбовски

Драмски уметник Душан Голумбовски, познат по улози Озрена Солдатовића у серијама "Срећни људи" и "Бела лађа", преминуо је у Београду у 75. години, потврђено је у Позоришту на Теразијама. Голумбовски је преминуо јуче.

Голумбовски је рођен 15. марта 1941. у Београду. На даске које живот значе стао је први пут са 10 година, а глумачку академију уписао је са Зораном Радмиловићем, Станиславом Сташом Пешић, Петром Краљем, Милошем Жутићем и Оливером Катарином Вучо.

Слободан Ђурић, Иван Бекјарев, Миодраг Андрић Мољац, Дејан Констатиновић и Голумбовски су се шездесетих година прошлог века окупили око Театра националне драме и других група које су организацијом књижевних вечери прерасле у политички театар посвећен критици комунистичког система.

Осим запажених резултата у театру, телевизијској и филмској публици се представио у више од 50 остварења, снимио је више од 100 епизода познатих серија, бележећи посебан успех у серијама сценаристе Синише Павића.

Популарност је стекао улогом у телевизијским серијама "Срећни људи" и "Бела лађа", а одиграо је више десетина рола на сценама Народног позоришта и Позоришта на Теразијама.

Заједно са Банетом Цветковићем, 1967. године чинио је први водитељски пар култне ТВ емисије значајне за формирање југословенске рокенрол сцене "Концерт за млади луди свет" Николе Караклајића, у којој настају први музички спотови домаћих рок група.

Крајем деведесетих година био је вршилац дужности управника "Позоришта Т" у Београду.

По одласку у пензију, 2002. године, тумачио је искључиво лик Озрена Солдатовића, који је сматрао својом посебном обавезом.

Испраћај за кремацију биће 6. јануара, у 16 сати, на Новом гробљу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи