Локалне самоуправе спремне за рационализацију

Почела је да важи Одлука о максималном броју запослених у јавној управи и локалној самоуправи. Ресорно министарство је објавило детаљан списак о томе колико службеника могу да имају министарства, институције, општине и градови, укључујући и локална јавна предузећа. У локалним самоуправама кажу да им није проблем да се до почетка фебруара уклопе у дозвољен број запослених.

Процењује се да је најмање трећина од 9.000 прекобројних, колико их је крајем прошле године регистровано на локалу, већ у пензији. Рад осталих мораће да се преиспита.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић наводи да тај град тренутно има око 1.300 запослених вишка, истичући да ће надлежни са тиме морати да се изборе. Није нам циљ да сведемо број запослених на оно што предвиђа закон, већ на оно што је оптимално, наводи Николић.

Општине и градови сада су, зависно од броја становника, разврстани у пет група. У складу с тим одређено је и колико службеника могу да имају. Најмање, 50, предвиђено је за Црну Траву. Међу градовима до 150.000 становника и дозвољених 2.246 чиновника предњачи Лесковац, који ће до тог броја стићи отпуштањем 140 запослених.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић каже да ће запослени који раде ефикасно и имају резултате сигурно остати на послу.

У четири града с посебним статусом, независним од броја становника, максималан број запослених је од око 3.500 у Крагујевцу до више од 32.000 у Београду. Ресорна министарка признаје да прописи не иду у прилог процесу децентрализације, али да су нужни.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички сматра да ће 2016. бити последња година у којој ће се радити са изнуђеним решењима на републичком нивоу, у коме ће држава наметати како ће локална самоуправа остваривати своје надлежности. "Наредна година ће бити и година интензивног дијалога како да се те надлежности пренесу", каже Удовички.

Има и општина којих се нови прописи не тичу.

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић напомиње да та општина има простора и по садашњем закону да запосли 92 особе. "Али ми то нећемо радити, јер сматрамо да новац треба трошити на развојне пројекте", додаје Зеленовић.

Претходни покушаји рационализације завршавали су тако што су прекобројни чиновници из општинских служби прелазили у локална јавна предузећа. Овога пута највише отпуштених биће у тим предузећима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару