УНС: Пренети капитал на запослене у неприватизованим медијима

Удружење новинара Србије позвало је министарства привреде и културе да спроведу Закон о јавном информисању и медијима и пренесу цео капитал без надокнаде на запослене у медијима који нису продати или за њих није објављен јавни позив за продају.

УНС је у саопштењу навео да ни после три месеца запослени у медијима којима припада капитал без накнаде то право не могу да остваре због оклевања одговорних у Агенцији за приватизацију да потпишу такво решење.

УНС је јуче у Агенцији за приватизацију обавештен да, иако је Министарство привреде увело надзор над радом Агенције због неуспешног преноса капитала на запослене у РТВ Врање, ни ово, ни Министарство културе и информисања нису наложили Агенцији да донесе Решење о преносу целокупног капитала на запослене без накнаде.

Додаје да су новинари и медијски радници постали таоци непрецизних и недоречених законских решења чије нејасноће су министарства могла да отклоне изменом Уредбе о преносу капитала без накнаде, тако што би се њом појаснило да се целокупан капитал преноси на запослене без накнаде, а не само део.

То удружење такође је навело да су оба министарства могла, а то нису учинила, да траже и аутентично тумачење закона од Народне скупштине како би Агенција добила одрешене руке да спроведе пренос капитала без накнаде.

"УНС подсећа да министарства културе и привреде нечињењем наносе штету што може довести до гашења и уништавања великог броја локалних медија, иако су приликом доношења Закона о јавном информисању и медијима представници Министарства културе и информисања истицали да ће капитал без накнаде на запослене бити пренет у свим медијима за које се не појаве купци или не буде објављен јавни позив за продају", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару