Штрајк глађу бивших радника МУП-а Србије на Косову

Бившšи радници МУП-а Србије на Косову, који захтевају решšавање радно-правног статуса у складу са Уставом и законима Републике Србије, незадовољни динамиком решšавања њихових проблема након данашњег протеста испред Канцеларије за Косово и Метохију у Косовској Митровици почели су штрајк глађу.

Представник радника Рајко ŠШекуларац рекао је да су од министра унутрашšњих послова Небојшšе Стефановића и директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића након састанка у новембру добили уверавања и обећање да ће се кренути у решавање њихових захтева, али да је очекивани рок прошао, због чега су се одлучили на наставак протеста и штрајк глађу.

“Оптимални рок који смо ми очекивали је прошао. Зато смо одлучили данас да тај процес наставимо и да ступимо у штрајк глађу и трајаће све док наши захтеви не буду испуњени”, рекао је Шекуларац.

Шекуларац је подсетио да су се у неколико наврата већ обраћали институцијама Србије, почев од председника републике па до парламента.

"Нажалост, до сада нисмо наишли на разумевање, није било помака, где смо били пре две године, ту смо и сада”", рекао је Шекуларац.

У обраћању бившим радницима МУП-а Србије на Косову између осталог рекао је и да се сада очекује да овај проблем реши премијер Александар Вучић.

Бившšи радници МУП-а Србије на Косову привремено су прекинули протест 10. новембра након разговора у Београду са министром унутрашšњих послова Небојшšом Стефановићем и директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем.

Протест је започет дан раније, са захтевом да буде донет акт који ће бити у складу са Уставом и законима Републике Србије о пензионисању радника МУП-а Србије са КиМ и омогућавање оним радницима који не жžеле у превремену пензију повратак на посао.

Наиме, након постизања Бриселског споразума и Уредбе Владе Србије на основу које је престао радни однос радницима МУП-а Србије на Косову, радници су упућени у "посебне пензије".

Око 800 радника МУП-а Србије са Косова захтева да њихов радни статус буде регулисан у складу за важžећим законима Републике Србије.

Око 1.200 полицајца и радника МУП-а на Косову и Метохији пензионисано је 2013. године, након потписивања првог Бриселског споразума када је Влада Србије донела закључак да се укину радна места полицајцима са Косова и Метохије и да се они у складу са посебном уредбом пенизиониšшу.

Незадовољни начином на који је регулисан њихов статус у виšше наврата су се до сада обраћали свим дрžжавним институцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару