Нови закон за муке станодаваца и подстанара

Већина станодаваца не пријављује станаре и не плаћа порез, тврде из удружења подстанара. Станодавци кажу да подстанари оштећују државу кад не плаћају комуналије. Они који изнајмљују некретнине сматрају да их је Нацрт новог закона о становању потпуно избрисао, a примедбе имају и власници станова. Надлежни поручују да ће неке примедбе бити уважене.

Изнајмите стан и са станодавцем потпишете уговор, а онда он на приход који добије од издавања плати порез. Ако сте икада били подстанар, знате да ствари не функционишу тако. Уговора, пријаве станара и плаћања пореза – углавном нема. Тиме станодавци стварају минус у буџету, тврде подстанари.

"Мали број закључује уговоре о закупу, јер се станодавци плаше да ће морати да плаћају порез од прихода од закупнине, што није тачно. А тек се подношењем пријаве надлежној пореској управи доноси решење које обавезује станодавца да плаћа порез на приход", каже Љиљана Спасојевић из Удружења подстанара "Велеград".

Станодавци одговарају да не пријављују увек, али истичу нису једини који не испуњавају обавезе.

"Ми исто тако можемо да питамо колико подстанари штете државу пошто не плаћају рачуне за комуналије. Платићемо порез, склапаћемо уговоре, пријављиваћемо на нашу адресу под условом да плаћате редовно станарине, плаћате комуналије, да нам чувате наше ствари из стана", каже Драган Цвјетићанин из Удружења станодаваца Србије.

Ако од издавања зарађују, онда станодавци на то морају да плате и порез, јасан је Закон о порезу на доходак. Нејасно је колико је тачно неплаћањем оштећена држава.

Због тога што станодавци не плаћају порез, у медијима се појавио податак од 50 милиона евра, колико је наводно држава годишње у минусу. Међутим, то није податак Пореске управе, већ удружења подстанара. Пореска управа упозорава станодавце да испуне своје обавезе и плате порез, у супротном им прети казна од 15.000 до 150.000 динара.

Нацрт новог закона о становању не бави се плаћањем пореза. И друге обавезе, дефинисане старим Законом о становању, сада дефинише Закон о облигационим односима. За подстанаре, између осталог, то значи рок за исељење од осам дана. За власнике да ће подстанаре ипак морати да пријаве – барем управнику зграде. За обе стране – да ће уговори о закупу моћи да буду и усмени и да се неће оверавати у суду.

"Обавеза власника стана је да када свој део, односно стан изда у закуп, тај закуп пријави управнику у смислу одлучивања и учествовању у трошковима одржавања зграде. У том смислу се овај закон може бавити односом две уговорне стране. Не можемо прописивати у овом случају обавезну оверу потписа на таквом уговору, јер сматрамо да би то био нови намет који би повећао кирију", каже помоћница министра грађевине Јованка Атанацковић.

Примедбе на Нацрт имали су и подстанари и власници. Неке од њих, како РТС сазнаје у надлежном министарству, биће уважене – рок за исељење вероватно ће бити дужи од осам дана.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару