Омбудсмани Србије и Македоније незадовољни третманом избеглица

После обиласка кампова с обе стране српско-македонске границе, препорука заштитника грађана Србије и Македоније биће идентична – сви који затраже азил треба то да ураде брзо и ефикасно, без обзира на то из које земље долазе. Обудсмани две земље на балканској мигрантској рути нису задовољни третманом избеглица и миграната. Својим земљама препоручиће да промене начин организације транзита.

Из Ђевђелије, до Табановца и транзитног центра стижу возовима. Ту добијају храну и медицинску помоћ, полиција им проверава документа, па настављају. Препешаче 2.700 метара до првог кампа у Србији, Миратовца.

Македонци најављују пошљунчавање пута којим иду мигранти, сада је стаза крај њива већим делом у блату и води. Омбудсмани две земље предлажу да се за инвалиде, жене и децу организује превоз до првог кампа у Србији.

"Мени је и даље нејасно зашто се 500 метара од граничног прелаза преко њива прави нови пут и тим путем терају људе да иду, ако већ прелазе границу и полиција зна", каже заштитник грађана Србије Саша Јанковић.

Транзитни центар у Табановцу може да прими 1.000 избеглица, које ту проводе неколико сати, у монтажним баракама.

"Радимо подземне каблове, биће постављена трафостаница јачине 600 киловати, до краја недеље биће сви објекти прикључени, имаће грејање", каже Горан Стојановски из Центра за управљање кризом у Македонији.

Грчко-македонску границу прелазе само Сиријци, Авганистанци и Ирачани. Остали чекају код Ђевђелије или проналазе алтернативне путеве.

"Македонија дискриминише мигранте по етничкој основи, дужна је да прими све без обзира на то одакле долазе", наводи омбудсман Македоније Иџет Мемети.

Прихватни центри с обе стране границе сада се уређују инфраструктурно. Дневно се региструје око 4.000 избеглица.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару