ДРИ објавила пет извештаја о ревизији пословања

Државна ревизорска институција објавила је пет нових извештаја о ревизији пословања за 2014. годину, у којима се наводи да су одређене неправилности утврђене у финансијском пословању Министарства културе и информисања, Института за трансфузију крви Србије, Србијавода, болнице "Термал" из Врника и Фонда за социјално осигурање војних осигураника.

Како се наводи, Министарство културе и информисања је у 2014. години на име финансирања поверених послова удружењима у култури, Удружењу ликовних уметника и Удружењу драмских уметника Србије извршило пренос средстава у већем износу за 3.898.000 динара од износа прописаног Законом о култури.

Државна ревизорска институција (ДРИ) је установила да је то министарство решењима о додели средстава на основу спроведених конкурса за 2014. годину, расподелило средства по корисницима за специјализоване услуге и дотације невладиним организацијама више од одобрених апропријација у Закону о буџету за 2014. годину за укупно 1.021.000 динара.

ДРИ је објавила и кључне неправилности из Извештаја о ревизији делова финансијских извештаја Института за трансфузију крви Србије за 2014. годину и правилности пословања у коме се наводи да је та институција извршила расходе који нису у висини и за намене утврђене финансијским планом, најмање у износу од 182.531.000 динара.

Такође, институт је извршио расходе за плате, додатке и накнаде запослених и расходе за административни материјал, материјал за саобраћај и материјал за одржавање хигијене и угоститељјство, у већем износу за 67.056.000 динара од износа утврђеног финансијским планом за 2014. годину, а на терет средстава опредељених за медицински и лабораторијски материјал.

Неизмирене обавезе Института за трансфузију крви Србије према добављачима на дан 31.12.2014. године износе 453.220.000 динара, што је 2,65 пута више од средстава опредељених Уговором о пружању здравствених услуга осигураним лицима из области трансфузиолошке делатности, након измирења обавеза према запосленима.

Што се тиче неправилности у ревизији Завршног рачуна Фонда за социјално осигурање војних осигураника за 2014. годину и правилности пословања, Фонд није исказао стање залиха медицинског и лабораторијског материјала који набавља за потребе војноздравствених установа у износу од најмање 2.060.055.000 динара.

Кључне неправилности из Извештаја о ревизији Завршног рачуна Специјалне болнице за рехабилитацију "Термал" Врдник за 2014. годину показале су да је та болница извршила плаћања расхода и издатака за 67,97 милиона динара више од укупно одобрених расхода и издатака финансијским планом за одређене намене.

За 20 запослених извршен је обрачун плата, додатака и накнада у већем износу од прописаног за најмање 6,77 милиона динара а за остале запослене у мањем износу од прописаног за 6,39 милиона динара.

Осим наведеног, одредила је висину плате у вишем износу од прописаног директору, заменику директора, шефу продаје, шефу техничког одржавања, шефу рачуноводства, а такође је дотирала Синдикат својих запослених преносом новчаних средстава у износу од 1,96 милиона динара, наводи ДРИ.

ДРИ је објавила и извештај о ревизији пословања за ЈП "Србијаводе" за претходну годину у коме се наводи да су у пословним књигама предузећа исказана потраживања по основу орочених новчаних средстава код "Универзал банке" а. д. Београд у стечају у износу од 94.824.000 динара, а код којих је од рока за наплату прошло више од годину дана и за која постоји велика неизвесност у погледу наплате.

Предузеће није, у складу са законском и професионалном регулативом, обавило процену наплативости таквих потраживања и исказало евентуалне губитке по основу обезвређења, додаје се у саопштењу ДРИ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару