Михајловићева: Жене и даље неравноправне

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић каже да је Србија направила велики напредак у законодавном и стратешком оквиру у области равноправности полова, али да податак да је запослено 35 одсто жена, док је код мушкараца тај проценат 50, говори да су жене и даље неравноправне.

Жене су у лошијем положају у јужној и источној Србији, него на северу земље, поручила је Михајловићева на скупу "Родна равноправност на локалном нивоу", у хотелу Метропол, на коме су председницима 34 општине уручене плакете о Европској повељи за родну равноправност у Србији.

Михајловићева је подсетила да су 34 жене ове године убијене у породичном насиљу и најавила да ће Координационо тело, на чијем је челу, прогласити 2016. за годину борбе против насиља над женама.

Србија би могла да има већи привредни раст уколико би имали више запослених жена, рекла је и додала је да су жене развојни потенцијал и да земље које га не користе не могу брзо да се развијају.

"Такође, у администрацији увек је много више жена него мушкараца, тако да ће много већи број жена остати без посла због смањивања броја запослених у државној управи", истакла је Михајловићева.

Истакла је да земље које не користе потенцијал жена не могу брзо да се развијају и да би Србја могла да има већи привредни раст уколико би имали више запослених жена. 

У Србији ће од наредне године први пут постојати родно буџетирање - буџет за 2016. годину биће родно сензитиван, рекла је и истакла да је покренуто и усклађивање кривичног и породичног закона.

"Припремили смо и нови Закон о родној равноправности, стратегију, акциони план, али мора све то да се пребаци и на локалне самоуправе", рекла је Михајловићева и оценила да у циљу унапређења родне равноправности све институције морају да раде заједно, као и да се мушкарци укључе у ту борбу.

Подсетила је да је влада 2014. формирала Координационо тело за родну равноправност на нивоу потредседника владе, са циљем укључивања жена у политички, економски и друштвени живот. 

Савети за родну равноправност морају да постоје у општинама и Србија има 100 локалних самоуправа у којима су основана та тела која се залажу за родну равноправност на лолканом нивоу, истакла је Михајловићева.

Скуп је организован у оквиру пројекта Европски прогрес, у циљу одрживог развоја југоистока и југозапада Србије, а 34 општине потписале су Европску повељу о родној равноправности.

Повељу су потписали Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница, Тутин, Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац. 

Организатор је Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена - "UN Women", уз финансијску подршку ЕУ и Владе Швајцарске кроз развојни програм Европски прогрес.

Представница "UN Women" Милана Рикановић оценила је да је Србија направила велики напредак у законодавном и стратешком оквиру у области равноправности жена и мушкараца.

"Подаци нам говоре да је и даље незапосленост жена већа, да поседују мање имовине, да су ређе на позицијама одлучивања у пословном свету и у политици и да су чешће изложене различитим облицима дискриминације", додала је Михајловићева.

Менаџер Програма Европски прогрес УНОПС Грем Тиндал рекао је да "начела родне равноправности и доброг управљања представљају саставни део активности програма, који је фокусиран на јачање локалне управе, унапређивање локалне привреде, социјалну инклузију и подизање свести о значају европских интеграција".

Тиндал је додао да је и данас и у будућности, право на равноправност мушкараца и жена кључ економског и друштвеног успеха, не само на европском и државном нивоу, већ и на нивоу региона, у градовима и у локалним заједницама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару