Реаговања на изјаву министра Гашића, тражи се оставка

Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић каже да је изјава министра Братислава Гашића веома непристојна и недопустива. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је да је обраћање Гашића увредљиво не само за новинарке, него и за све жене. УНС и НУНС траже смену Гашића. За вечерас у 19 часова најављен протест појединих медијских радника.

Поводом изјаве министра Братислава Гашића да "воли новинарке које лако клекну" док је давао изјаву у Трстенику након посете "Првој петолетки наменској", стижу бројна реаговања домаће јавности.

Председница Координационог тела Владе Србије за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је да је изјава министра Братислава Гашића веома непристојна и недопустива и да је добро што се Гашић извинио, пре свега једној жени и новинарки. 

Михајловићева  је на скупу у Метрополу изјавила да, као неко ко се залаже за спроводење "женске политике" у Србији сматра да је таква изјава недопустива, али да јој је драго што је премијер Александар Вучић одмах реаговао.

"Не знам како би било кад би једна жена тако поступила, она би била растргнута", рекла је Михајловић и нагласила да не само та ситуација већ и остале, говоре да још много мора да
се ради на томе да се однос према женама промени.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је саопштила да сви представници власти у Србији, као носиоци јавних функција, имају додатну обавезу да се боре против родних стереотипа и да жене у српском друштву третирају с поштовањем, равноправно и без дискриминаторских ставова.

Повереница указује да је добро што се министар убрзо извинио, а да би цео случај требало да буде опомена свим носиоцима власти да се у говору и комуникацији понашају пристојно и са пуним уважавањем саговорника.

Повереница Јанковић напомиње да се у циљу живота у равноправном, демократском и толерантном друштву, стереотипи и предрасуде према женама, који су често у корену сваке дискриминације, морају темељно и доследно сузбијати.

Јанковић подсећа да Србија као и друге земље у свету, обележава 16 дана активизма, који су почели 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама и трају до 10. децембра, Међународног дана људских права, и да зато поруке и изјаве које се дају јавности имају додатну тежину.

Заштитник грађана Саша Јанковић је новинарима у Прешецу рекао да је смену министра одбране Братислава Гашића тражио пре неколико месеци и да се неке ружне ствари се не би догодиле да је то тада учињено.

"Надам се да ће бити учињено све што је потребно и да се ничије достојанство не сме угрозити, а посебно не од стране представника државних органа", рекао је Јанковић.

Председник скупштинског Одбора за људска права и равноправност полова Мехо Омеровић осудио је изјаву министра одбране Бранислава Гашића.

"Министар Гашић је својом изјавом на најпримитивнији и најружнији начин увредио, не само новинарку која је радила свој посао, него и све жене", рекао је Омеровић поводом увредљиве изјаве коју је министар упутио новинарки Б92 Златији Лабовић.

Према његовим речима, немогуће је наћи оправдање за поступак министра који наноси штету и Војсци Србије и Влади Србије.

"Оваква изјава није само сексистичка него је дубоко нецивилизацијска! Тешко је да кајање може помоћи!", навео је Омеровић.

Председница скупштинског Одбора за културу и информисање Весна Марјановић најавила је да ће предложити да тај Одбор у најхитнијем року разматра "забрињавајућу ситуацију у медијима" и улогу парламента у примени устава, закона и европских стандарда у области слободе изражавања на које се Србија обавезала. 

УНС: Неопходно је да Гашић буде смењен

Удружење новинара Србије саопштило је да је згрануто вулгарним и сексистичким испадом министра одбране Братислава Гашића према новинарки и дописници Б92 и додало да је неопходно да он буде смењен.

"УНС сматра да је добро што се министар Гашић извинио новинарки и јавности, али истиче да би искреност тог извињења била убедљивија да га је дао на лицу места, пре него што је скандал доспео у јавност", наводи се у саопштењу УНС-а.

То удружење је изразило жаљење због тога што се колеге новинари који су били на догађају, нису солидарисали са колегиницом са Б92, већ су наставили са снимањем изјаве министра одбране.

"УНС позива чланове и заинтересоване грађане да се придруже протесту новинара и медијских радника испред Владе Србије заказаном за 19.00 сати", додаје се у саопштењу.

Позив на бојкот Гашића

Независно удружење новинара Србије затражило је смену министра Гашића и позвало све медије и новинаре да, све док не буде смењен, "замрзну било какву комуникацију са министром одбране и бојкотују све догађаје у којима он учествује".

Из НУНС-а изражавају запрепашћење због, како се наводи у саопштењу, неумесног, сексистичког коментара министра одбране упућеног новинарки Б92.

"Сматрамо да Гашић после оваквог простаклука који представља врхунац непоштовања новинарске професије, али и због неких ранијих грешака, па и кршења закона, мора бити смењен са министарске функције", пише у саопшšтењу.

НУНС такође позива све чланове удружења и медијске раднике да се придруже протесту који ће бити организован за вечерас испред зграде Владе.

И Асоцијација независних електронских медија осудила је изјаву и навела да од Владе Србије очекује да се без одлагања огради од бахатог вређања новинара.

Фондација Славко Ћурувија затражила је да премијер Александар Вучић хитно смени министра одбране због непримерене изјаве на конференцији за новинаре у Трстенику. 

За вечерас у 19 часова испред Владе Србије најављен је протест појединих медијских радника са захтевом за смену министра Гашића са свих јавних функција због изјаве којом је увредио новинарку Златију Лабовић. 

У најави протеста коју су потписали новинарка недељника НИН Тања Николић Ђаковић и новинар портала Цензоловка Зоран Б. Николић, медијски професионалци позвани су да бојкотују конференције за новинаре и све јавне догађаје на којима је присутан министар Гашић.

"После поступка Братислава Гашића према колегиници Златији Лабовић, као и његових ранијих скандалозних испада, не сме се дозволити да тај човек остане на јавној функцији. Морамо захтевати да се представници власти према новинаркама и новинарима односе с поштовањем", наводи се у позиву на протест.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару