Забрана штрајка рударима у јами

Скупштина је усвојила Закон о рударству и геолошким истраживањима од кога Влада очекује да привуче велике инвестиције у ту грану привреде. Ипак, највише полемика изазвао је један члан закона који забрањује штрајк у рударским јамама. Из Владе поручују да он није нов, да је преписан из претходних закона, како би се заштитила безбедност рудара.

Члан 177. новог Закона о рударству и геолошким истраживањима јасано забрањује организовање штрајка у јамским просторијама јер је то опасно по живот и здравље људи. У противном, следи казна и до пет година затвора.

"Оваквим законским решењем се ни накакв начин не доводи у питање право на штрајк рудара. Рудар као једна одговорна и тешка професија има право да се бори за своја права,  али не на начин да угрожавају свој живот и здравље", каже Александар Антић, министар рударства и енергетике.

Члан о забрани штрајка у јамама у Закон о рудрству унет је још 1995. и од тада је само преписиван.

Ипак, Демокртска странка најављује да ће поднети иницијтиву за оцену уставности Закона.

"Ми изражавамо забринутост да је то позив да у било који закон стављате одредбе о било чему. Објашњења владе су била да је штрајк у јамам опасан. Наше питање је - штрајк у НИС-у није опасан? Штрајк у железници није опасан? Дакле произвољност да су само рудари опасни тако да треба да иду у затвор је недопустива", каже Гордана Чомић посланица Демократске странке.

Према њеним речима, образложење да је тај члан био и у претходном закону тек не стоји. "Нови закон се доноси да донесете боље а не да оно лоше препишете из њега", каже Чомићева.

"Реч је о једној потпуној недоследности. Закон је апсолутно од речи до речи у том члану са сваким знаком интерпункције идентичан закону из 2011. који је донет тада на предлог министра Дулића, за кога су гласали и госпођа Чомић и госпођа Јерков", узвраћа министар Антић.

Рудари су добро упознати и са одредбом закона и са својим правима. Имају, кажу, размевања, али и замерку на предвиђене санкције.

"Као синдикалац и рудар подржавам Владу да забрањује штрајк у рудницима. Говорим за рудник угља где јесте опасно штрајковати. То може да буде погубно и за опрему и за људе. Али се не слажем са казненом политиком то је затворска казна до пет година и ми ћемо као синдикат то покушати да оспоримо", каже Горан Николић, председник рудара рудника "Ресавице".

За двадесет година колико постоји та забрана, рудари подземне експлоатације организовали су седам великих штрајкова. Протестовло се или у Београду или испред рудника.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару