Ћумурџија из Поцерине чува занат од заборава

Ћумур су некада највише користили ковачи и казанџије, а данас се углавном употребљава при производњи брзе хране. Да се један од ретких и најтежих заната не заборави, у Поцерини брине ћумурџија Сретен Пајчић из Накучана.

У куполасту ћумурану сазидану од цигле и блата, за три сата спакује се око 10 метара дрва. Од дебљине цепаница које се од дна слажу унакрсно, зависи и количина ћумура који се добије, каже Сретен Пајчић из Накучана који има четири ћумуране.

"Бирамо кад пакујемо, шта ја знам, седам, осам центиметара да је 

дебело, и онда повећавамо дебљину, пакујемо један ред доле, па горе, до 15 редова, касније дрво може да буде и тридесет центиметара дебело'', каже Пајчић.

Да би ћумур био квалитетан, користи се тврдо дрво. У Поцерини, најчешће се прави од букве, багрема и шљиве.

Пре паљења, врата на ћумурани увек се зазидају.

"Битно је да се зазида добро, да не добије ваздух, онда се то лепо измаже. Ако некад негде напукне, онда се поново премаже", каже Зоран Танасић.

Од спољне температуре и ветра зависи дужина производње ћумура.

По лепом времену, дрва у ћумурани горе и до девет дана, после чега се жар гаси са око 200 литара воде.

''12 раула има на ћумурани, онда пратимо, како која раула излази, тако је затварамо. С тим што се свакодневно додаје, можете и два пута додавати дрва, и ујутру, и увече. Значи, можете додати још, два, три, пет, седам, метара дрва'', каже Сретен Пајчић из Накучана.

Ћумур спакован у папирне џакове, из Накучана Пајчићи допремају купцима по целој Србији. У производњи, најтеже је кажу, обезбедити довољно дрва.

''То је дрво треће класе, које се сече на обалама, у шумама, онај отпад од дрва, која су сува, која су изваљена дрва, сва врста дрвета иде, само да је тврдо дрво", каже Сретен Пајчић.

Породица Пајчић бави се и ратарством, јер само од производње ћумура не могу да обезбеде довољно прихода.

Надају да ће повећати број ћумурана, и да ће један од најтежих и најгаравијих послова бити исплативији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару