Аеродром "Никола Тесла" отворен за саобраћај

Београдски аеродром "Никола Тесла" функционише нормално и непрекидно је отворен за авио-саобраћај, а да ли ће авиони и слетети зависи од њихове опремљености, процедура авио-копманија и од одлуке самих пилота, наводи се у вечерашњем саопштењу Аеродрома.

"Аеродром располаже Категоријом III-б, односно најсавременијим уређајима за слетање и полетање авиона у условима изузетно смањене видљивости", наведено је у саопштењу Аеродрома достављеном Таnjугу.

То значи да су створени услови да авиони слећу при хоризонталној видљивости дуж писте до 50 метара и вертикалне видљивости од само 15 метара.

Из Аеродрома подсећају да је у новембру 2008. године Директорат цивилног ваздухопловства доделио сертификат којим потврђује да опрема коју поседују Агенција за контролу летења и београдски аеродром омогућава слетање и полетање у условима изузетно смањене видљивости, познатије као Категорија III-б.

Да ли ће авио-компаније користити погодности које су им пружене у условима када је на снази Категорија III-б, како се наводи, зависи од тога да ли су авиони опремљени адекватном опремом за пријем сигнала са земље, који помажу пилоту да авионом управља и да ли пилоти поседују одговарајуће дозволе и освежено знање за слетање и полетање у оваквим условима.

Такође, то зависи и од процедуре коју прописују авио-компаније, као и од одлуке пилота, који доноси одлуку да ли ће у условима смањене видљивости слетети у Београд, преусмерити лет на најближи аеродром, односно да ли ће уопште и полетети ка Београду.

Све оперативне службе Аеродрома "Никола Тесла" непрекидно су ангажоване како би се авио-саобраћај одвијао безбедно и сигурно, уз пружање ефикасне услуге путницима и комфор док бораве на њему.

Уколико дође до кашњења авиона у одласку из Београда, на захтев авио-компаније Аеродром "Никола Тесла" организује обезбеђивање оброка и освежења за путнике, додаје се у саопштењу.

Нешто раније Компанија "Ер Арбија", је саопштила да су поједини летови до и од Београда отказани или преусмерени због густе магле на Аеродрому "Никола Тесла".

"Услед густе магле отказани су летови између Љубљане и Београда, између Загреба и Београда, између Подгорице и Београда, Прага и Београда, Беча и Београда и лет из Београда за Букурешт", наведео је у саопштењу "Ер Србије" достављеном Танјугу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару