Проблеми особа са инвалидитетом невидљиви

Према неким проценама у Србији живи више од 800.000 особа с инвалидитетом. Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, повод је да се скрене пажња на њихове бројне, свакодневне проблеме - пре свих сиромаштво, незапосленост и дискриминацију.

Превише је препрека у животима особа са инвалидитетом. Упркос добрим законима којима се њима гарантују права и потпуна укљученост у друштво, њихови проблеми и даље су невидљиви за заједницу у којој живе.

"Оно што је проблем то је недовољна примена, а она се највише односи на недовољно санкционисање прекршиоца разних прописа, тако да се ми и даље суочавамо са баналним проблемима почев од кретања везано за ивичњаке, тактилне стазе, звучне семафоре, затим за коришћење јавних објеката", истиче Иванка Ивановић из Националне организације особа с инвалидитетом.

Примедбе које стижу до поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић углавном се односе на општу неприступачност и на дискриминацију приликом запошљавања.

"Посебан фокус треба ставити на запошљавање које и јесте један од основних услова за пуно укључивање особа с инвалидитетом у друштво и наравно наставити са процесом инклузивног образовања, јер је врло тешко наћи посао без довољно квалификација", истиче Јанковић.

Новина у предстојећим изменама у Закону о забрани дискриминације особа с инвалидитетом је та да ће некима од њих бити омогућено право коришћења факсимила.

"Сви суграђани који због физичког хендикепа нису у стању да се потпишу у банци, нису у стању да ураде те тако једноставне, обичне ствари, сада променом законске регулативе, моћи ће да користе факсимил и постану равноправни чланови друштва", каже Александар Вулин, министар за рад, борачка и социјална питања.

Повереница за заштиту равноправности подсећа и на незавидан положај особа с менталним инвалидитетом. Препоручује да би поред осталог требало укинути и досадашњи концепт њиховог потпуног лишавања пословне способности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару