Већина грађана Србије подржава чланство у ЕУ

Већина грађана Србије, њих 59 одсто, подржава чланство у Европској унији, али је 64 одсто грађана против признавања независности Косова у циљу уласка у ЕУ, показало је најновије испитивање јавног мњења ТНС Медиум галупа.

Испитивање је показало да 46 одсто грађана види признавање независности Косова као услов који Србија треба да испуни како би постала чланица ЕУ, али и да је, поред тога, 64 одсто грађана против признавања независности у циљу уласка у ЕУ.

Резултати испитивања јавног мњења показују и да око 60 одсто грађана подржава нормализацију односа и дијалог Београда и Приштине.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Дaвенпорт рекао је на конференцији за новинаре, коментаришући те резултате, да је подршка грађана дијалогу Београда и Приштине конзистентна и подвукао да ЕУ не тражи признање независности, већ успешан дијалог и нормализацију односа.

Постоји конзистентна и висока подршка дијалогу Београда и Приштине и то би требало све нас да подстакне да, не само имплементирамо договорено, већ и да постигнемо још резултата, рекао је Девенпорт.

Најновије испитивање јавног мњења, које је за потребе Делегације ЕУ реализовао ТНС Медијум галуп, показало је да 59 одсто грађана подржава чланство Србије у ЕУ, а према речима извршне директорке ТНС Медиум Галупа Слађане Бракус, која је представила испитивање, то је стабилна подршка у односу на претходни период.

Најчешћи разлози за ту подршку су економске природе - боља будућност, шансе за посао, бољи животни стандард, рекла је Бракус.

Чланство Србије у ЕУ не подржава 36 одсто испитаника, а они сматрају да ће чланство повећати сиромаштво, допринети губљењу суверентитета и интегритета, омогућити експлоатацију ресурса и радне снаге.

Уколико би референдум о присутупању Србије ЕУ био одржан, на њега би изашло 70 одсто грађана, "за" би гласало 56 одсто испитаника, док би против било 26 одсто.

Испитивање је показало да се смањио број оних који очекују нове услове у процесу приступања Србије ЕУ на 54 одсто са 59 одсто у марту ове године, док број оних који сматрају да ЕУ неће поставити ниједан нови услов сада износи 35 одсто.

Око 53 одсто грађана верује да ће Србија приступити ЕУ у следећих пет до десет година, док 15 одсто грађана сматра да Србија никад неће приступити Унији.

Кад је реч о обавештености грађана о ЕУ, око 46 одсто се осећа недовољно информисано.

Нема значајнијих промена у перцепцији донатора у поређењу са прошлим истраживањем у марту ове године, а грађани, уколико одговарају без понуђене листе одговора, верују да је Русија највећи донатор, потом Јапан, па ЕУ.

Међутим, кад добију понуђену листу одговора, грађани одговарају да су ЕУ и Русија највећи донатори.

Делегација ЕУ у Србији је на конференцији подсетила да је ЕУ убедљиво највећи донатор, будући да је од 2000-2015. године донирала три милијарде евра Србији.

Испитивање је реализовано за потребе ЕУ у периоду од 1. до 7. октобра на узорку од 1.247 испитаника, методом лице у лице.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару