Малом Ерику неопходна помоћ за лечење у Бечу

Дванаестогодишњи Ерик Калмар из Бечеја има церебралну парализу – не може да седи, хода, прича или самостално узима храну. Једини лек за патње овог дечака је лечење које његови родитељи не могу да плате. За трансплантацију матичних ћелија у Бечу неопходно је скупити 10.000 евра.

Малишан из Бечеја свакодневно у потпуности зависи од помоћи мајке и старије сестре. Досадашње терапије у Новом Саду и ортопедска интервенција у Ћуприји донели су само делимичан бољитак.

Лекари тврде да би трансплантација матичних ћелија у Бечу довела до значајног побољшања. Наду буди и специјалистичка рехабилитација у словачком лечилишту Ренона, за коју су Калмарови успели да скупе само део потребних финансијских средстава.

"Пропустили смо могуће здравствене третмане сада у децембру јер нисмо прикупили новац. То кошта 3.000 евра. На пролеће би била потребна операција – трансплантација матичних ћелија, за коју је потребно 10.000 евра, а кажу да би праву помоћ пружио циклус од четири такве интервенције", каже Ерикова мајка Валерија.

Објашњава да Ерик због мишићног спазма самом себи може да нанесе велике повреде.

"Прошле године се управо то и догодило када је ишчашио кук, због чега је морао на операцију. Од тога му се и кичма криви, а лева нога му је краћа", рекла је Ерикова мајка.

Једини лек за патње овог малишана је лечење, за које његови родитељи, који живе од једне, очеве, плате, немају пара.

"Ми смо захвални свима који су нам пружили помоћ, али у исто време смо и разочарани чињеницом да је потребно скупити много пара и то нам сада изгледа као немогућа мисија. Нисмо успели ни са рехабилитацијом, а камоли да обезбедимо макар једну интервенцију матичним ћелијама у иностранству, која је далеко скупља. Ипак, наду не губимо", говори Ерикова старија сестра Изабела.

У прикупљању средстава за лечење малог Ерика помажу бечејско Удружење инвалида "Феникс плус" и Хуманитарна организација Нови Београд уплатама на два рачуна и прикупљањем помоћи путем СМС порука.

"Чињеница је да је за овакво лечење потребна велика количина новца. Све наше акције нису довеле до помака и чињеница је да разумевање за проблем и лепа реч, колико год доносе утеху – у оваквим случајевима не помажу. Зато се и обраћамо јавности, јер ова породица не може сама да обезбеди средства", каже Стеван Марков, председник Удружења инвалида "Феникс плус" из Бечеја.

Дванаестогодишњи Ерик свакога дана има програм вежби и посебан режим исхране, но све је недовољно за потребно побољшање без додатне терапије и рехабилитације.

За помоћ малом Ерику:

Укуцати 106 и послати СМС на 3030. Цена поруке је 100 динара.

За Швајцарску треба укуцати: human 106 и послати СМС на 455. Цена поруке је 10 швајцарских франака.

Такође, људи добре воље могу помоћи и уплатом на рачуне:

динарски: 160-429492-51

девизни: 00-540-0001237.0

IBAN: РС35160005400001237041

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару