Пољопривредници траже разговор са Вучићем

Пољопривредници који осам дана протестују и траже повлачење из скупштинске процедуре Предлога измена Закона о пољопривредном земљишту данас су затражили да разговарају са премијером Србије Александром Вучићем и објасне му због чега су за њих неприхватљива предложена решења.

На конференцији за новинаре у Београду председник Асоцијације пољопривредника Србије Мирослав Киш рекао је да је очигледно да премијер нема праве информације о томе у какав би положај дошли мали пољопривредни произвођачи уколико би била усвојена предложена решења. 

Рекао је да су пољопривредници огорчени и увређени што је премијер Србије јуче за РТС рекао да пољопривредни произвођачи спречавају долазак великих инвеститора, попут немачког Тениса, а да истовремено закуп пољопривредног земљишта плаћају мање него што добијају субвенција од државе за то земљиште.

"Није тачно да добијамо субвенције и премије за коришћење државног земљишта, које ја закупљујем по цени од 511 евра по хектару. Ако би 30 одсто земљишта у власништву државе било дато у закуп на 30 година великим инвеститорима хиљаде породица би остало без прихода за живот јер би инвеститори узели плодно земљиште које се већ даје у закуп малим полопривредницима", рекао је Драган Клеут, пољопривредник из Зрењанина.

Премијер и председник Србије, по његовим речима, треба да обиђу пољопривреднике који протестују од 24. новембра а полиција им не дозвољава да тракторима дођу у Београд и у Скупштини Србије предају захтев за повлачење из процедуре Предлога измена закона о пољопривредном земљишту јер омогућава да најбоље земљиште закупе "странци и тајкуни".

Предлог тог закона се, како су истакли представници више удружења пољопривредника, не може поправити амандманима, па је најбоље да се припреми нови закон.

Затражено је и да се у поступку реституције бившим власницима што пре врати одузето земљиште, како би могли да га користе. Пољопривредници су указали да су нетачни подаци Министарства пољопривреде да се не користи 400.000 хектара државног земљишта.

"Не постоји ни један метар обрадивог државног земљишта који није дат у закуп. Ни за локалне пољопривреднике нема довољно државног земљишта, а шта ће им остати ако буде давано великим инвеститорима по повољним условима у случају да понуде бизнис план за који неће давати гаранције да ће га и испунити", рекао је Клеут.

Представници пољопривредних удружења су потврдили да ће наставити протесте све до повлачење Предлога измена Закона о пољоприведном земљишту из скупштинске процедуре и истакли да је сваког дана све више учесника у протесту.

Данас је захтев за измене предложеног закона Скупштини Србије предала и Независна асоцијација пољопривредника Србије (НАПС)

У организацији Лиге социјалдемократа Војводине, 26. новембра је захтев за повлачење измена закона из скупштинске процедуре уручио један део пољопривредника који се противе предлогу да се 30 одсто државног земљишта изда у закуп на 30 година искључиво правним лицима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару