Недовољно новца за струју и грејање на београдским факултетима

И ове јесени пред београдским факултетима је питање како обезбедити новац за плаћање струје и грејања, јер су средства одређена за то недовољна. Писмо су послали Сенату Универзитета у Београду који апел упућује ресорном министарству. Деканка Пољопривредног факултета Милица Петровић саветује да се рачуни добро провере.

Декани београдских факултета кажу да из године у годину добијају све мање средстава за енергенте. Машински факултет само за грејање у овом тренутку дугује 20 милиона динара.

Деканка Пољопривредног факултета Милица Петровић саветује да се рачуни провере, јер је својевремено тај факултет, измирујући дуг, преплатио и струју и грејање, а опомене за неизмирене рачуне су и даље стизале.

"Ми смо врло прецизно израчунали да нам држава плаћа само петину реалних трошкова. То је 20,14 процената, а све остало као факултет исплаћујемо из сопствених прихода. Нажалост ни наша сарадња са привредом није као осамдесетих година када смо имали врло развијену привреду", каже декан Машинског факултета у Београду Радивоје Митровић.

Декан Хемијског факултета у Београду, професор Иван Гржетић истиче да је под знаком питања да ли ће настава на овом факултету моћи да се одржава.

"Са амбицијом да се укључимо у европске процесе науке и образовања без тих базичних и насушних потреба мислим да нећемо моћи да се прилагодимо захтевима друштва и државе", додаје Гржетић.

На Универзитету кажу да су са ресорним министарством о томе већ разговарали, те да после овог апела очекују нови састанак.

"Идеја је да видимо са ресорним минстарством да се евентуално део средстава обезбеди за покривање трошкова грејања, пре свега сад у овом периоду, али и да се изнађе неки повољнији начин финансирања везано за материјалне трошкове, посебно за онај део који се тиче режијских трошкова", каже ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић.

Зато се велике наде полажу у нови Закона о високом образовању како би се трајно решило питање финансирања високошколских установа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару