Гламочић: Протестује само мали број пољопривредника

Војвођански пољопривредници протестном вожњом испред Скупштине Србије показали су јуче незадовољство предложеним изменама Закона о пољопривредном земљишту. Саветник премијера за пољопривреду Драган Гламочић каже за РТС да су у изради измена Закона учествовали и представници пољопривредника, те да су протестовали само они малобројни земљорадници чији су интереси угрожени.

Драган Гламочић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је испред Скупштине протестовала само група пољопривредника и да се не може говорити о већем протесту.

"У изради закона су учествовали и представници пољоприведника. Ми смо узели све у обзир што су тражили и они су сви изашли задовољни са преговора. То су појединачни слујчајеви који су протестовали", наљводи Гламочић.

Истиче да се само у закуп нуди 30 посто земљишта, док 70 остаје слободно за обраду.

Гламочић додаје да је недопустиво да је узурпирано земљиште за које се не плаћа закуп због чега, како каже, држава годишње изгуби и до 100 милиона евра.

Локална самоуправа мора прецизно да регулише закуп земљишта, наводи Гламочић и додаје да ако то не буде учињено општинама ће бити обустављен трансфер пољоприведних средстава.

Говорећи о закупу земљишта, Гламочић указује да је скоро 99 посто пољопривредника тражило да им се земљиште изда на дужи временски рок, јер како додаје нико није заинтересован да обрађује земљу годину или две.

Одбацује тврдње да предложене измене Закона омогућују странцима да лакше купе и обрађују земљу.

"То није тачно и свако озбиљан то зна, јер странци већ десет година купују земљу код нас. Они да су хтели купили би до сада много више", понавља премијеров саветник за пољопривреду.

Напомиње да је предвиђено да пољопривредници могу да купе максимално 20 хектара, јер како каже, не може се допустити да тек неколико пољоприведника обрађује хиљаде хектара пшенице и кукуруза, а Србија се хвали да развија пољоприведу.

Гламочић позива све пољопривреднике да укажу шта не ваља у изменама Закона, јер још увек постоји могућност да се усвајање измена одложи путем амандмана.

На питање како коментарише умешаност неких политичких странака у јучерашњи протест, Гламочић закључује како жели да поручи пољопривредним произвођачима да буду удружени, али да притом не дозволе да буду злоупотребљени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару