Протест војвођанских паора испред Скупштине

Испред Скупштине Србије у "пет до 12" одржана је протестна вожња трактора војвођанских пољопривредника. Протест је у организацији Лиге социјалдемократа Војводине, који су на тај начин изразили незадовољство предложеним изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту.

Испред републичког парламента паркирано је 11 трактора, а војвођанске паоре поздравили су народни посланици ЛСВ-а Ненад Чанак и Бојан Костреш, као и потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић.

Војвођански паори су предали захтев да се предложене измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту повуку из скупштинске процедуре.

Трактори су дошли под полицијском пратњом, али саобраћај испред Скупштине није био блокиран.

Иако је Министарство унутрашњих послова дозволило да одређени број трактора уђе у Београд, трактористе код Ченте коју су покушали да крену спречила је полиција.

Саобраћај је у потпуности био блокиран на путу Зрењанин–Београд код Ченте, као и саобраћај преко моста у Ченти.

"Уколико покушају да нас спрече биће затворених путева, али не због нас, већ зато што ће на тај начин полиција угрозити наше кретање и затворити пут, што ће угрозити и остале учеснике у саобраћају", истакао је председник Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш.

На овој деоници налазило се око 100 трактора пољопривредника из Зрењанина, Нове Црње, Сечња и Житишта.

"Данас ће нам се придружити и сви они који су јуче били скептични и који су се данас ослободили и свог страха и своје срамоте", рекао је Киш и додао да циљ вожње није да трактори стигну у Београд и провозају се, већ да се закон повуче из процедуре и да се напише нови. 

Трактористи су покушали да пробију блокаду и наставе пут до Београда, међутим, у томе их је спречио кордон полиције и Жандармерије.

Главни захтев пољопривредника је да се укине могућност продаје земљишта, како оно не би могло да постане власништво страних држављана, као и да се онемогући издавање земљишта без лицитације.

Киш је раније рекао да су се паори на разним местима у Војводини договорили да у десет часова покрену своје тракторе у намери да наставе протестну вожњу ка Београду.

Додаје да се нико од надлежних није обратио пољопривредницима како би разговарали о њиховим захтевима – повлачењу Нацрта закона о пољопривредном земљишту из скупштинске процедуре и смени министарке пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић.

Коментаришући саопштење Министарства пољопривреде да постоји спремност за разговоре о Предлогу закона о пољопривредном земљишту, Киш је рекао да је то саопштено "само због јавности".

Лига социјалдемократа Војводине сматра да се мора написати потпуно нов закон.

"Што се грбо роди, вријеме не исправи, како каже стара добра изрека па у том смислу и овај закон је тако накарадно написан да се он поправити не може", каже лидер ЛСВ-а Ненад Чанак.

Предложене измене закона подржава Банатска асоцијација пољопривредника "Банатски паори" из Панчева која тврди да оне сметају само онима који обрађују и по неколико хиљада хектара по посебним повољностима и да им не одговара да оранице уђу у легалне токове.

Генерални секретар ЛСВ-а Бојан Костреш рекао је синоћ за РТВ да је МУП дозволио одређеном броју трактора да уђу у Београд и да ће их возити чланови Лиге паора.

Пољопривредници су јуче организовали протестну вожњу ка Београду, али их је полиција спречила и заустављала на излазу из њихових општина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару