Хоће ли ријалити у ноћне термине

Ријалити у ноћни термин - препоручио је РЕМ емитерима. Ниједна телевизија није послушала. Сада Регулаторно тело за електронске медије најављују обавезујуће упутство, које ће на јавну расправу 9. децембра. Из министарства културе кажу - касно.

Упркос препоруци надлежног тела, све за сада остаје исто. Свађе, увреде, и псовке и даље ћемо гледати у време доручка. У РЕМ-у нису изненађени што нико не реагује на њихову препоруку да се ријалити емитује ноћу.

"Видимо да препорука нема великих ефеката јер је њена правна снага да емитери уваже препоруку или да је не прихвате. Очигледно је да нису и зато је у поступку доношење упутства које ће морати да поштују", наводи председник РЕМ-а Горан Караџић.

Упутство да се ријалити убудуће емитује искључиво између 23 сата и шест ујутру је на јавној расправи, после чега ће бити послато на мишљење Министарству културе. Ресорни министар, међутим, каже да му није јасно шта се од њега очекује, дајући благослов за, како каже, закаснело реаговање РЕМ-а. Да су се ријалитији превише заиграли сматра и стручна јавност.

"Мислим да су регулаторна тела касно реаговала и да су морали раније реаговати. Држим да је насиље и све оно што је најнижи ниво људске комуникације присутан у ријалитију оно што није смело да се догоди и што није смело да се одобри", сматра социолог Ратко Божовић.

Горан Караџић додаје да се увек може говорити да ли је то могло да се уради раније, да ли је требало овако или онако. "У сваком случају, регулатор је радио како мисли да треба", наводи Караџић.

А ако све буде како треба, текст обавезујућег упутства биће познат после 22. децембра. Хоће ли примена почети пре финала овогодишњих ријалитија или ће важити тек од наредне сезоне?

"Нисмо се уопште водили тиме кад шта треба да се заврши. Оно што је важно је да ће ово упутство важити од сада, па док га неки нови будући регулатор не укине", напомиње Караџић.

Иако се показало да ријалити програми афирмишу учеснике са контроверзним биографијама, у Регулаторном телу кажу да се обавезујуће упутство неће односити на уређивачку политику и избор такмичара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару