Михајловић: Родно буџетирање за економско оснаживање жена

Потпредседница владе Зорана Михајловић најавила је да ће у буџету за 2016. годину, како код локалних самоуправа тако и у републичком, бити уведено родно буџетирање како би се водило рачуна да трошење новца буде у интересу оба пола. Шеф канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхеијен нагласио је да је 16 одсто прихода државе изгубљено због слабе укључености жена у тржиште рада.

Михајловићева, која је присуствовала потписивању Декларације о родном буџетирању између НАЛЕД-а и представника 22 локалне самоуправе у Влади Србије, честитала је потписницима што су препознали значај родне равноправности и што су то подржали.

Министарка је позвала и друге председнике општина да се прикључе тој иницијативи и нагласила да је то кључ за економско оснаживање жена, које ће на крају допринети вишем привредном расту Србије.

Михајловићева, која је председница владиног Координационог тела за родну равноправност, навела је и да Републички завод за статистику уводи индекс родне равноправности, што је начин да се прати где је Србија по том основу.

Шеф канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхеијен рекао је да је задовољан због стратегије и акционог плана за већу инклузију жена у Србији и навео да је са тачке гледишта међународних финансијских институција то једнако важно и из угла људских права и привреде.

Верхеијен је рекао да на тржишту рада у Србији учествује 54 одсто жена и 70 одсто мушкараца, додавши да је 16 одсто прихода државе изгубљено због слабе укључености жена у тржиште рада.

Извршна директорка НАЛЕД-а, који је покретач иницијативе Виолета Јовановић подсетила је да је више од 50 одсто жена на селу, у средњим и позним годинама, без посла и нагласила да лидери локалних самоуправа који су приступили овој иницијативи стратешки размишљају, што ће на крају водити смањењу разлика и успешнијим привредним резултатима.

Јовановић је поручила да ће НАЛЕД наставити да подржава жене које се баве малом привредом.

Градоначелник Ниша и председник Сталне конференције градова и општина Зоран Перишић позвао је све локалне самоуправе које се нису прикључиле тој инцијативи да то учине.

"Жене су слабије плаћене и теже налазе посао од мушкараца, а ми ћемо обезбедити одговарајуће буџетирање како бисмо то променили", рекао је Перишић.

Потписивању данашње инцијативе присуствовао је и директор канцеларије ЕБРД у Београду Даниел Берг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару